Astrologija i zdravlje

Astrologija i zdravlje

Anatomija je sudbina, rekao je Frojd – a astrologija  to potvrdjuje kroz  natalnu kartu –  konkretnije kroz kuće u natalnoj karti  koje su zadužene za opis našeg fizičkog tela. Prva kuća, Ascedent ili podznak je polje u natalnoj karti koje  opisuje naš fizički izgled, konstituciju, naše fizičko zdravlje i nas same. Prva kuća je dakle najvažnija za opis naše sudbine,  jer mi jesmo naše telo u ovom fizičkom objektivnom svetu. Zato biti zdrav u fiziološkom smislu je  primarna potreba svih ljudi da bi  mogli funkcionisati na  svim drugim nivoima – socijalnim, emotivnim i mentalnim.  Da budemo zdravi  je  najvažniji zadatak svake osobe na ovoj planeti.

Pratite me na mom kanaluČuvati svoje zdravlje znači biti svestan svog tela ali nežan prema njemu – a to značiti voleti ga. Ipak, to nije lako, i mi učimo celi život tu lekciju – osvestiti  nesvesne signale našeg tela – dokle idu naše granice – kad treba da se odmorimo. Od momenta kada nešto u našem telu nije u redu, kad imamo neki bol- to je signal našeg tela koje se buni i opominje da nešto treba da primetimo i da se time pozabavimo . Trebalo bi da osluškujemo naše telo i da budemo u skladu sa njim  i  sa našom fiziologijom, jer jedino tada možemo obavljati druge zadatke  i potrebe socijalne i emotivne prirode ali i potrebe našeg duha i duše. Astrologija nam može pomoći u vrlo važnoj stvari – preventivi , dakle  dok još nije došlo do bolesti. Natalna karta ili karta neba u trenutku kad smo rođeni je jedinstvena karta pozicije planeta na nebu. Ona nije nikad ista i gotovo u pet minuta može da se promeni pozicija važnih tačaka koje su bitne za tumačenje  bilo koje oblasti našeg života. A to znači da planete na nebu ili nebo iznad nikad nije isto, kao što smo mi jedinstvena bića, pa i prilazi kako psihološki tako i lekarski moraju biti holistički i jedinstveni, za svakog ponaosob.  Kroz  vekove astrologija  je radila u korist čoveka i njegovog zdravlja. Astrolozi su bili lekari ( Paracelzijus, Hipokratnpr) i astrološko znanje je u antičko veme je  bilo neodvojivo od lekarskog zanata.

Kroz natalne karte kao mape naše duše ali i kroz kuće koje u natalnim kartama opisuju naše zdravlje možemo jasnije da preciziramo životnu snagu ali i određene bolesti kojima je osoba sklona.

Zdravlje, pored postavke prve kuće u natalnoj karti, možemo da procenimo i kroz planetu koja je najvažnija za sve nas –  a to je Sunce, koje je  u astrologiji povezano sa voljom i životnom energijom ali i sa pojmom svesti. Sunce prolazi kroz dvanaest zodijačkih znakova, pa svaki od njih nosi više ili manje životne energije. Svakako da je za ocenjivanje osnovne životne energije jedinke bitna i kuća gde se Sunce nalazi u  karti ali i aspekti koje ono pravi sa ostalim planetama. Sunce je izvor našeg života  i njegova pozicija u znakovima koji nose jaku životnu energiju  – Ovan, Lav i Strelac – je primarno dobra pozicija, jer  Sunce tada daje mogućnost dobre zdravstvene energije i vitalnosti. Ipak, ovo svakako ne može da bude pravilo ili uopšteno, jer postoje i kuće  u natalnoj karti koje se tumače zajedno sa postavkom Sunca, a to su kuće bolesti ( fizičkog i psihičkog tela).

Dalje, astrolog  u karti mora da obrati pažnju na kuće koje se odnose na bolest, kako fizičku ( šesta kuća) tako i psihičku ( dvanaesta kuća). Ove dve suprotne kuće, planete u njima kao i aspekti između njih daće detaljniji uvid na mogućnost genetskih predispozicija za razvoj nekih bolesti, za iznenadne, nesrećne događaje koji su mogući tokom života, kao i na psihičko zdravlje osobe, koje je vrlo važno, naročito u modernom dobu u kome su sve više zastupljena psihosomatska oboljenja- kao što su povišen pritisak, čir na želucu,  problemi sa digestivnim traktom, kao i razne nedefinisane neuralgije. Dvanaesta kuća – kuća psihe  mora podrobnije da se prouči pri tumačenju natalne karte jer je ona zadužena za vrlo važnu psihičku stabilnost osobe,  a naročito lošija  pozicija vladara ove kuće može da donese probleme sa alergijama, psihičkim problemima, zavisnošću od raznih narkotika, strahove, nesanice i slično.

Prolazak Saturna jedne od najtežih planeta u astrološkom smislu kroz određene natalne kuće, poznate kao nosioca karme i bolesti, je vrlo bitan u sklopu tumačenja opšteg stanja čovekovog zdravlja na dvoipogodišnjem nivou. Ova planeta, naime, dve i po godine prolazi kroz jedan znak, pa često nosi ozbiljne i teške lekcije u životu ali i proveru da li pazimo na svoje zdravlje ukoliko prolazi kroz našu kuću bolesti. Često donosi iskušenja, probleme ukoliko se nismo dobro ophodili prema svome telu i opominje nas da je vreme da se njime pozabavimo.

Predikcije ili prognoze koje astrolog može da napravi za godišnji period ali i za duži životni period vezano za zdravstvenu situaciju, služe da bi se upravo osoba na vreme informisala o mogućim aktiviranjem planeta koje su zadužene za bolest, te preventivno uključila u razne vrste aktivnosti – od  preventivnih, dijagnostičkih,fizičkih i duhovnih.

Nataša Panić

One Reply to “Astrologija i zdravlje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *