VENERA U OVNU – KOJU SAD REVOLUCIJU BUDIM ?

Jeste li ste pitali, vi zaljubljenici u astrologiju, zašto ima toliko planeta koje nose i predstavljaju muški princip ( Sunce, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton) ,  a samo dve ženski ( Venera i Mesec) ? Da li su samo dve uloge žene  priznate u ovom društvu ( majka i supruga) , kako se detaljnije upoznati sa pravom prirodom jednog  ženskog natalnog horoskopa,  kako dublje ući u njenu suštinu, čime je opisati, šta još analizirati,  ako samo dvema planetama  možemo opisati  ženu?

Planete nose imena  iz grčke i rimske mitologije, te su imena i nosači planetarnih uticaja. Iza svakog imena stoji značenje. Ako kažemo Neptun to nije samo reč, nego iza tog imena stoje mnoge priče iz mitološke baštine, slike i simboli. Neptun u rimskoj, Posejdon u grčkoj mitologiji  je Bog  svih mora i morskih dubina, otac mnogobrojne dece sa nimfama i ostalim boginjama i smrtnim ženama, brat vrhovnog Boga Zevsa ali brat Hadov ili Plutonov, itd, onda se setimo  njegovog trozupca, slike venčanja sa njegovom omiljenom ženom Amfitritom i delfinima u vodi i priče kako je on nju pronašao, njegove brade i ljutine  kojom pomera talase i pravi bure.

U ovoj  sad priči razmišljamo o ženama i Boginjama sa Olimpa. Svi znamo za Veneru tj. Afroditu, koja je raskošnom lepotom  i činima omađijala svakog koga je htela, te sa svojim večitim ljubavnikom  Marsom ili Aresom pravila mnoge ljubavne zaplete i skandale. Ipak, na olimpskom prestolu, naročito rame uz rame sa prvom i glavnom postavkom Bogova sa Olimpa se nalazi mnogo žena. Recimo Hestija ( Vesta u rimskoj mitlogiji)  sestra od Zevsa, Posejdona i Hada, pored najvažnijih Boginja iz prve postavke – Demetre i Here – koje su zapravo oličenja ili sinonimi za ono što mi u astrologiji zovemo majčinska figura ( Demetra) i supruga ili žena ( Hera).  Pored ovih Boginja, po hijerahijskom rangu vrlo blizu njima se nalaze Atena, Persefona, Heba i Artemida. Dakle i one predstavljaju u simboličkom smislu delove ženskih princ

3 Replies to “VENERA U OVNU – KOJU SAD REVOLUCIJU BUDIM ?”

  1. Povezani sa mitoloskim predstavljanjem planetarnih pozicija u chartu … postajemo svesniji linearnosti vremena…. jos jedan blagoslov astroloske istine… Hvala!

Comments are closed.