VREME ZA ZAGRLJAJ DUŠE ( 18.6 -12.7 – Merkur retrogradan)

 

Merkur je planeta koja vlada našim mislima, intelektualnim aktivnostima, trgovinom, saobraćajem. On vlada našim svesnim akcijama i svim svakodnevnim aktivnostima o kojima i ne razmišljamo puno. Plaćamo račune, idemo u prodavnicu, kupujemo i prodajemo, vozimo se gradskim prevozom da bi došli iz tačke A u tačku B.  On vlada i našim delom koji je važan za donošenje dnevnih odluka ali i bilo kakvih odluka u životu. On vlada našim racionalnim delom. Logikom. Merkur je brza planeta, najbliža Suncu, te možemo reći da je on u službi velikog Sunca ili našeg ega. Zato vlada svim akcijama koje nam služe da bi uradili nešto veće. Ako dobijamo novi posao, koji nam je bitan – moramo potpisati poslovni ugovor. Da bi otišli na neko daleko egzotično putovanje, moramo izvaditi pasoš ili  vizu. Da bi nam drugi poslali zarađeni novac, moramo otići u banku i napraviti račun. Tim radnjama vlada planeta Merkur na objektivnom nivou. Kroz natalnu poziciju Merkura možemo da uvidimo  na koji način osoba razmišlja. Da li puno premišlja ili donosi brze i nagle odluke. Da li su joj odluke u skladu sa njenim srcem, da li ih donosi iz straha, pod uticajem nekih obrazaca iz detinjstva ili je  pak svojeglava, da li voli da pregovara, da sluša savete drugih itd.  Sve će to pokazati natalna pozicija Merkura i njegovi odnosi sa drugim planetama u natalnoj karti, a to znači da je ova planeta vrlo važna za nas, te vlada svim akcijama i aktivnostima od kojih nam zavise važne odluke u životu. Kako on svakih  mesec dana menja znak na nebu,  mi  na mesečnom nivou imamo podršku ili ne ove planete. Ako prolazi kroz znak koji nama odgovara ( iz natalne karte gledamo postavku našeg Merkura) onda imamo  dobrih mesec dana njegovu podršku da završimo aktivnost koju treba da obavimo. Ali, kad ova planeta racionalnog, analitičkog  i svesnog dela našeg bića ide unazad ili  retrogradan, to na generalnom nivou nije dobar period upravo za ove radnje. Uglavnom smo defokusirani, ne možemo jasno da donosimo odluke, ne ide nam od ruke da započnemo neke poslove, ne uspeva nam da se dogovorimo sa drugima u vezi bilo kakvih planova.  Često se desi da smo pokradeni, da izgubimo važne dokumente ili ključeve  ili pak da nam se pokvare kola, štampač, kompjuter ili neka tehnička sprava koja nam služi u poslu. To sve može doneti retrogradni Merkur ( tri puta godišnje je u ovom hodu).

Ali nije svaka  retrogradna pozicija Merkura ista. Nije isto kad Merkur ide kroz znak Vage a kad ide kroz znak Ovna retrogradno. On, prolazeći kroz određeni znak, aktivira izazove i situacije koje treba da ponovimo, koje nismo u prošlom periodu savladali, naučili i da obratimo pažnju ponovo na njih i to iz oblasti kojom vlada određeni znak. Ako znamo da je znak Vage povezan sa odnosima, sudom i sudskim procesima, brakom itd. ,  kad je Merkur retrogradan kroz ovaj znak dolaziće nam događaji ili izazovi iz ovih oblasti ( sudski pozivi, kazne na naplatu, problem u braku ponovo isplivava na površinu itd).

Ovo leto dočekaćemo u retrogradnom hodu Merkura kroz znak Raka. Rak je ženski, emotivni znak, koji je povezan sa porodicom, domom i temama koje nose ovu simboliku. Rak je znak koji je povezan sa našim najintiminijem delom, našom  kućom, domom i porodicom, našim najdubljim emocijama koje nas vezuju za korene – vernost, lojalnost, porodični život, roditelje ali i vikendice i vrtove, jezera i prirodu.

Poslovi koji su povezani sa Merkurom u Raku su  svi privatni i porodični poslovi, poslovi od kuće, poslovi koji su povezani sa nekretninama, trgovinom stvarima koje su povezane sa domom ( nameštaj, tehnika i kućni aparati). Merkur u Raku može da se odnosi na sve poslove koji su povezani sa renoviranjem stana ili kuća, vikendica, zemljišta, vrtova. Takodje i sa restoranima, koji su porodični, manjim hotelima, hostelima i sl.

Ovog puta dok Merkur bude išao unazad kroz ovaj znak, upravo možemo imati izazove iz ovih područja i oblasti života. Možemo biti zaokupirani rešavanjem nekih problema sa roditeljima, nasleđem, renoviranjem stana ili kuće itd. Merkur u Raku traži fokus na druženju u porodičnom krugu, u prirodi, zajedničkom okupljanju na imanjima, porodičnim letovanjima. Kad bude išao unazad, moguće je da se pojave neke neraščišćene obaveze u  porodičnom krugu, neki loš razgovor da se ponovi, neko nerazumevanje ili drugačiji stavovi da se sukobe. Najveći izazov tokom ovih dana će biti u tome što će Mesec, koji vlada znakom Raka da se kreće brzo, te i naše emocije, stavovi oko nečega, odluke i ciljevi da se vrlo brzo menjaju, tačnije svaka dva dana. Zato je bitno da se ne donose nikakve odluke tokom ovog perioda, da ne ulazimo ni u kakve ugovore, poslovne projekte naročito ne sa porodicom ili  da krećemo u ortakluk. Nikako se ne preporučuje kupovina ili prodaja nekretnina, zemljišta itd. u toku ovih retrogradnih dana.

Ovi dani su dobri za razgovor sa svojim najintimnijim delom – našim unutrašnjim detetom. Vreme je za razgovor sa našom dušom, nežnim radom kroz prihvatanje naših slabosti, zagrljaja samog sebe. Idealne radionice u prirodi, u šumi ili pored jezera na našim strahovima, otpuštanja istih kroz pojačanje ljubavi prema sebi a podrška dolazi od naših predaka i naše porodice. Vreme je da ojačamo korenje, da bi se razgranali uvis. Zagrlite koje stablo, barem, pored reke, dok budete šetali, bacite kojoj patki komad hleba, otiđite na ručak sa mamom ili bakom, ispričaće vam lepe priče koje ste zaboravili ili ih ne znate. Sve u korist naših budućih koraka, naše budućnosti. Vaša duša je mekana, budite tihi, nežni i pazite šta mislite o sebi, sve to ona čuje i pamti, nek u vama odjekne ljubav, ona koju smo svi barem jednom osetili u sigurnosti doma, u maminom zagrljaju ili  na bakinim grudima. Uvek smo zaštićeni i sigurni pod krilima naših andjela čuvara, naših predaka, a sad je vreme da se prisetimo toga i osetimo mir. Da se setimo da je uvek sve u redu. I retrogradni Merkur će brže proći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *