RETROGRADNI JUPITER ( 28.07 – 23.11 )

Jupiter ili Zevs po grčkoj mitologiji predstavlja najvišeg boga. Vrhovni bog, iznad njega samo sudbina, koja je jedina jača od njega. Na prestolu vlada svim prirodnim pojavama, snovima i proročanstvima,  najavljuje budućnost. On je vrhovni sudija a pored njega sedi  boginja slučaja i boginja mira.  U astrologiji Jupiter predstavlja naše više ja. Našu intuiciju, dobrotu, pravednost, veru. Našeg anđela čuvara. Zapravo, postavka Jupitera u natalnoj karti će nam dati informaciju koliko imamo sreće u životu. I koliko se oslanjamo na unutrašnje znanje, koliko smo široki u pogledima, koliko možemo da razvijemo svoju mudrost,  koliko smo spremni na ekspanziju u svakom smislu. Koliko našu logiku i stečeno znanje znamo da produbimo i oplemenimo unutrašnjim spoznajama. Da spojimo znanje i iskustvo. Jupiter je planeta koja se u astrologiji zove i hronokrator, a to znači da je vrlo važna u analizi globalne situacije, pa pored Saturna koji je vladar vremena, Jupiter vladar prostorom, te ove dve planete zapravo nas ograničavaju dimenzijama kojima vladaju. One uvek opisuju u kojem vremenu živimo i šta nam to vreme nosi. Koje su mogućnosti a koja ograničenja, ove dve vrlo važne planete će nam svojim ciklusima i pokazati. Kako je Jupiter postavljen u našim natalnim kartama će reći koliko toga u vremenu koje nam je dato na planeti Zemlji možemo da spoznamo, otkrijemo, razvijemo i produhovimo. Jupiter nas štiti. On je naš unutrašnji glas koji zna šta je najbolje za nas. Zaštitnik i čuvar. Odnedavno je ušao u znak Ovna na nebu. Do kraja godine  će izaći iz Ovna i ući u Ribe, a zatim, 21.12 definitivno, brzim koracima ili bolje da kažemo brzim letom tokom sledeće godine stići i do Bika. Tekst o tranzitu Jupitera tokom ove godine je već postavljen, ali ono što je interesantno u narednom periodu je da on kreće u retrogradni hod. 28. jula u večernjim časovima ovaj džin planeta će krenuti u svoj hod unazad i to skoro četiri meseca, tačnije do 23.novembra, kada će ponovo krenuti dirketno. U toku retrogradnosti promeniće znak iz Ovna u Ribe, pa će na poslednjem i predposlednjem stepenu ovog vodenog znaka dok ne izadje iz retrogradnosti promešati tokove u nama i oko nas, ponovo. Kada Jupiter ide retrogradno to nije isto kao i kada recimo Merkur ide ovim hodom. Jupiterov prolazak kroz retrogradnost budi drugačije tonove u nama. Okreće nas ka unutra, dublje nego inače, ali možemo reći i utiče na našu kolektivnu spiritualnost. Budi duhove prošlosti,  i to je sigurno  na globalnom planu, potrebu da se pravda zadovolji, ona koja nekad davno nije zadovoljena. I uvek traži od nas više da verujemo  nego  da mislimo. U prilog ovome ide i znak Riba  ali i poslednji stepeni kroz koje će ponovo proći dok se bude kretao unazad.

Jupiter iz Ovna kreće retro. Sada lako možemo da prizovemo u svest emociju i lice  ovog  vrhovnog boga i na šta je on fokusiran dok prolazi kroz ovaj znak. U esenciji ove energije ili karakteru Jupitera je neprikosnovena želja da se pravda zadovolji. I kao što je na početku teksta opisano, uz boginju mira a i slučaja. Ipak,  u znaku Ovna on će, ako treba i agresivno i militantno to i da pokuša zavesti.  Mi jesmo u periodu kada je Jupiter besan, ustaje sa prestola i svojim žezlom lupa od pod..Dešava se da kreće unazad, pa će da utone u vodeno carstvo, gde je sve pomešano, gde su granice nevidljive, i nema jasnih obrisa, ko je ko i dokle je čije..tako se i mi možemo osećati. Mi jesmo povezani sa svime, i svi na ovoj planeti smo povezani sa dešavanjima u celom svetu. Duboki uvidi oko toga mogu da se dese i na globalnom nivou. Ali i da se svi povežemo kroz jedan događaj u svetu..sigurno je da Jupiter  traži od nas da jačamo svoju intuiciju, osećaj da se i u mraku i u vodi snalazimo, iako nema dovoljno svetla treba da opipamo tunel koji vodi u svetlost dana i da, naravno, verujemo, uvek a sada najjače, nepokolebljivo. Ova situacija liči na još jednu šansu koju Univerzum daje svima. Da potonemo duboko u sebe i prizovemo mudrost i sveobuhvatnom širinom duha sagledamo život u nama i oko nas. Dubokoumne humanističke ideje su uvek povezane sa retrogradnošću Jupitera u Ribama!

Ono što je bitno reći je da Jupiter kreće sa osmog stepena Ovna unazad. Bitno je gledati tranzitni hod Marsa u ovom periodu i da li Jupiter ima podršku tačnije da li dobija energiju od svog dispozitora, Marsa. Mars će biti u znaku Bika, a zatim prelazi u Blizance. Interesantan fenomen, koji možemo slobodno reći se nadovezuje na ova dešavanja  je da Mars od tada ide kroz Blizance, čak do 25.marta 2023 godine ( gle čuda i „slučajnosti“ baš kada Pluton uđe u Vodoliju ) a to znači da će i on u tom periodu ući u retrogradan tok ( od 31.10 do 12.1.2023 ). Puno planeta koje vezujemo za muški princip u retrogradnom hodu u narednom periodu, a bogami i velikih, najvećih promena ikad, od dolaska proleća naredne godine, pred nama. Rekli bi da ćemo biti na svetskoj sceni svedoci mnogih preusmeravanja, prelazaka iz jednog tabora u drugi ili da će mnogi  poreći ono što su do malopre zastupali i branili. Kreću velike oscilacije, talasanja, poremećaji. Naročito od početka retrogradnog Marsa koji ide kroz znak Blizanaca, pa kreću verbalna premišljanja, neodlučnost ali sigurno na početku pokreće više verbalne nego fizičke napade i konflikte. Fokus energije na globalnom planu  ide upravo na dokazivanje, optuživanje, branjenje, lažne izjave i otkivanje istih.. i tako u krug. Ipak, da se vratimo na Jupitera koji jezdi znakom Ovna unatrag i traži pogledom Marsa, koji nije spreman ni za kakvu vojnu aktivnost ( najviše što se bavi nekim drugim borbama, prizemnijim i konkretnijim ) a  Jupiteru to ide u prilog. Od 20. avgusta kada Mars krene u znak Blizanaca možemo ponovo na životnoj sceni videti, doživeti i osetiti pad Jupitera, jer priča i rad nije isto, te od tada anđeli čuvari kao da postaju pali anđeli, a oslanjanje na sreću nije dobro.  Jupiter u retrogradnom hodu od tada nam poručuje da se što manje širimo i involviramo u svetske priče, naročito od kraja avgusta, a da podižemo svoju vibraciju kroz sopstvenu intuiciju, osluškujemo svoju unutrašnju mudrost i pustimo  druge da vode svoje borbe i prate svoju sudbinu. Jer sudbina je uvek iznad nas. Koliko god imamo sreće, jednom će doći ono što treba da dođe, ono što treba da se desi. Mir u srcu, miru u duši, mir u domu želim, jer tu je uvek najsigurnije. Od 31.10 kada Mars krene u svoj retrogradni hod, zatvorite vrata i prozore svoje duše i doma za žalbe, tužbe i tračeve, isprazne reči i lažne izjave, kako onih od gore tako i od onih pored vas, pa i one koje sami sebi dajete. Verujte sebi, to traži baš jeseni Jupiterov retrogradni hod od nas, jer on najavljuje velike zimske tektonske promene, koje možemo prevazići samo stavom da ono u što verujemo i što osećamo kao svoju istinu i pravdu, pratimo. Inače ćemo nečiju drugu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *