VENERA U DEVICI ( 5.9 – 29.9 )

Venera u Devici ( 5.9 -29.9 )

Venera, simbol ljubavi, mira i sklada. Venera, boginja lepote, uživanja i zadovoljstva. Poznata po ljubavi sa Aresom ili Marsom koji joj je bio večiti ljubavnik. Čulna, zavodljiva, neobuzdana u strastima, bez ograničenja i blokada, Afrodita, proglašena za najlepšu onda kada je bačena jabuka razdora među boginje na kojoj je upravo to pisalo – najlepšoj. Sve to jeste primarna energija žene, devojke, ženskog principa u nama. Ali planeta Venera menja iz meseca u mesec znak kroz koji tranzitira po zodijaku. Skoro kao i Sunce i Merkur, ona za oko mesec dana prođe jedan i uđe u drugi znak. To znači da jednom godišnje dolazi na nebu na isto mesto  kao i kada smo se mi rodili. Venerin povratak je važan dan i period koji intenzivira ljubavne događaje, lepotu i strast koju nosimo u sebi. Nemamo svi isti kapacitet za ljubav, niti isti način pokazivanja ljubavi. Na kraju, nemamo ni svi mi istu formulu za ljubav. Svi tražimo nešto drugo u partnerstvu. Svakom od nas je nešto drugo važnije nego ostalima. Upravo od natalne pozicije Venere zavisi način kako mi pokazujemo, uzimamo  i dajemo ljubav. Od naše Venere će zavisi koliko sreće imamo u ljubavi, kako se opuštamo, da li se znamo opustiti, pre svega. Od natalne pozicije ove planete će zavisi da li znamo biti srećni, zadovoljni i da li ćemo biti zadovoljeni u ljubavnim prohtevima.

Pred nama je velika promena. 5. septembra u 5. 55 Venera  će iz znaka Lava, preći u Devicu,  a mi ćemo osetiti da se nešto oko nas, u atmosferi i među odnosima, menja. Naš fokus ljubavi, pažnje i odnosa prelazi na druge teme nego pre ovog datuma.   Kaže se da je Venera u Devici u padu i da  je to znak  koji joj ne dozvoljava da potpuno oseti i primi ljubav od drugih. A način kako Venera u Devici je daje drugima je takođe različit od ostalih. Ona se brine, štedi emocije, strah je blokira da se opusti i ozbiljnim analizama i proračunima umanjuje mogućnost pogrešnih koraka u ljubavi. Pa često i ne ulazi u odnose. Ona strepi, premišlja, razmišlja i opet brine. Ako je osoba koja ima Veneru u Devici u natalnoj karti zaljubljena, pokazivaće svoju ljubav kroz brigu za vas. Biće svrsishodna, pomagaće vam u poslu, u kući, posudiće vam novac. Lečiće vas. Praviće vam hranu. Uz nju ćete uštedeti. Ona je skromna. U njoj nema trunke galantnosti, glamura i šminke koju je imala dok je prolazila kroz Lava. Nema preteranog trošenja, viška pokreta, emocija, strasti. Ona je racionalna, razmišlja logično, jasno, a često i korisno, a možemo se sad zapitati da li ljubav i koirst idu zajedno?

Planeta Venera na nebu ne može daleko da ode od Sunca. Ali se desi, s vremena na vreme, da se odalji, najviše znak i po od pozicije Sunca. Ona je tada hladna, nema toplote Sunca da je ogreje. Strasti nisu izražene, unutrašnja spontana sreća i ljubav prema sebi i nekom drugom nije jaka. Za tu Veneru se kaže da je i koristoljubiva. Da gleda svoj interes. Da ulazi u ljubav zbog nekog razloga. Novca, statusa, straha. Tako može biti i sa ovom Venerom u Devici. Ali često, simbolika ove Venere može da se izrazi kroz to da je osoba uglavnom sama. Da ne može da bude u odnosu ili nema sreće. Često se desi da devojke i žene sa ovom pozicijom u natalu, moraju čekati duže vreme da se pojavi prava osoba za njih. Moguće je i da su one malo podstakle ovo, jer su često kritički nastrojene, traže dlaku u jajetu, imaju visoke kriterijume u vezi druge strane. A ponekad ova pozicija samo donese veću razliku u godinama sa partnerom. Ili da je ona starija od njega. Sve su to mogućnosti koje Venera u Devici može da vlasniku iste donese. Sve u zavisnosti kakvi su aspekti sa drugim planetama, u kojoj kući se nalazi u natalnoj karti itd.

Ovo puta hod kroz Devicu, Veneru će uhvatiti u vreme kada kreće Merkur u svoj retrogradni hod. I to baš iz njenog znaka, Vage. Ovaj tranzit će relativno kratko trajati, jer već 29.9 ulazi ona u Vagu, te će za 24 dana proći ceo znak Device, ali ipak, ovaj period možemo lepo razgraničiti na tri dela, te opisati njihove uticaje i događaje koji su mogući zbog toga. Venera ulazi u Devicu, 5.9 i do 10.9 kada Merkur krene retrogradno, možemo reći i da je lep i srećan period koji je pred nama. Zato što ovu Veneru podržava Merkur, koji još nije krenuo unazad, a kako je u znaku Vage, koji Veneri prija, lepa komunikacija, druženje i opuštena atmosfera može vladati u partnerstvu ali i prema svim ostalim, prijateljima, kolegama, sa decom. Kada Merkur krene retro hodom, Mars, njen ljubavnik i simbol muškog principa je odnedavno ušao u Blizance, sve joj je bliži ali po kvadratnom aspektu, te će joj to doneti napetost i nervozu pa i izbijanje konflikata koji mogu da se  dese između ljubavnih parova, naročito od 11.9 do 19.9. U tom periodu će se desiti egzaktan kvadrat između ovog ljubavnog astrološkog para, koji najviše mogu da osete pripadnici znakova Ovna, Bika, Vage i Škorpiona. Oko čega će biti izazova,  ne možemo sa sigunošću reći, ali da su se već takvi konflikti javili pre, to je sigurno. Mars je u dvojnom znaku, voli puno da priča ali i da menja energiju, putuje i kreće se, pa će biti neuhvatljiv pa i pomalo lažljiv. Ova Venera u Devici ne voli da se nešto ne zna, jasno i koncizno, ali ne voli ni da se previše troši, te novac, takodje može biti tema nekih izazova tokom ovih dana. 20. septembra kreće period dobrih aspekata sa drugim planetama, a prvi od njih je upravo ovog dana, i to sa Uranom. Od tada do 29.9 imaće još jedan napet asepkt sa Neptunom ( 23.9 ) kada može biti razočarana, setna, tužna i napuštena. Ipak, to je samo kratki tranzit, koji brzo prolazi. 26. septembra vrlo interesantna postavka na nebu, jer će tog dana Venera napraviti magični aspekt sa Plutonom, a zatim konjukciju sa Merkurom koji ide unazad. Šta li će joj šapnuti ovaj Merkur koji je u retro hodu, i koji već tada gazi znakom Device, može ostati tajna ze mnoge. Ali Venera voli tajne, sećate se. Ona voli da se nešto nazire, da se mašta o nekome, da je neko zavodi..ovaj aspekt može govoriti i o komunikaciji sa bivšim partnerima, te nerešene priče i odnosi vrlo lako ovih dana mogu da se reše. Na neki lagan način, a možda i nekim tajnim susretom i sastankom. Ako su priče sa bivšim davno završene, ovaj aspekt možda donosi i da se upoznaju dvoje koji se već duže vreme dopisuju ili su kolege, pa ovog puta se sreću kao emotivni partneri ali još uvek tajno.

Na opštem nivou, Venera će nas okrenuti relanim i svakodnevnim temama. Ljubav neće tako sijati, bićemo više zaokupljeni obavezama. Teme oko novca, štednje, poskupljenja mogu zaseniti ljubav. Briga, umor, svakodnevnica, posao, ozbiljne teme, sivilo, može da dominiraju kada Venera uđe u znak Device. Nedostatak empatije za druge, netaktičnost i kritika može da ubije neke veze. Evo jednog saveta, dok bude tranzit Venere kroz Devicu: krenite na neke časove, recimo plesa, učenje stranog jezika i razbijte monotoniju. U svakom danu nadjite inspiraciju. Malim ali lepim, plesnim koracima, brzo ćemo preći  ovaj tranzit. Idemo ka Veneri u Vagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *