VENERA U VAGI ( 29.09 – 23.10 )

Venera u Vagi ( 29.9 – 23.10 )

Ušli smo u jesen. Znak koji dominira prvim delom jeseni, Vaga, je vrlo aktuelan i aktiviran tokom oktobra. Vaga ima svog vladara među planetama, a to je Venera. Možda se ne zna, ali Venera vlada i znakom Bika i znakom Vage. To su dve različite priče ili životne razvojne faze, koje su povezane sa Venerom. Prva se odnosi na buđenje proleća, života, strasti i uživanja, putenosti i hedonizma. Druga faza, koja se vezuje sa jesenjim znakom Vage, se odnosi na smirenje emocija, balansiranje, bračni odnos, javne odnose i status u društvu. Ovo je razvojni put svake emotivne veze, od strasti i čežnje  za uživanjem u drugoj osobi u fizičkom smislu, koja se javlja na početku svakog partnerskog odnosa do trenutka kada se taj odnos definiše kroz ugovor, brak i obaveze prema drugoj osobi. Vaga je znak koji govori o odnosima i učenju odnosa kroz jednu vezu ili kroz odnose sa svim ljudima oko nas. Zato je ovaj znak i lekcije koje idu uz njega vrlo važne, zapravo najvažnije u našem životu. Ono što ostaje nakon nas su samo odnosi koje smo stvorili sa drugima, i na osnovu njih ljudi će nas se sećati. A sećanje na nas, nas drže živim i kada nas ne bude.

Venera 29. septembra ulazi u znak kojim vlada. Svoja na svome. Ali fokus njenih interesovanja biće ovog puta, na razrešenju važnih odnosa, ne na smiren i lep, vagovski način, nego više liči na vodolijanske nagle i nepredviđene prekide, raskide ili pak u njoj raspiruje želju da se prekinu neki zastareli obrasci kojim je bila vezana za druge. Venera je u Vagi do 23.10, kada ulazi u znak Škorpiona, ali dok je u svom sedištu, mora se analizirati kompletna slika neba tokom njenog tranzita kroz Vagu i ono što je najvažnije, postavka Saturna i Urana tokom ovog perioda. Jer Saturn je onaj koji traži obaveze, odgovornost i definisanje odnosa od Venere. Saturn je pravi vladalac ovog znaka, u suštini, jer on vlada sudbinom, vremenskim ciklusima i prstenovima, kojim sužava, ograničava i sistematizuje sve, a naročito Veneru, jer on je iznad svih nas, pa i ljubavi i njene sudbine. Ljubav je osećanje koje treba da je u nama uvek. Ali Saturn od ljubavi traži da se povinuje zakonima, pa je eto i stvoren ugovor između dvoje koje su u ljubavi, a to je bračni ugovor. Postavka Urana na nebu je važna tokom ovog tranzita Venere, jer je ovaj džin u znaku Bika već nekoliko godina, i unosi haos u život Bikova i Vaga!

Venera će imati vrlo interesantan put ovih dana kroz Vagu. Napraviće odmah na početku jednu opoziciju sa Jupiterom. To govori o preterivanju, što u vezi trošenja, hrane ili pak u pomoganju nekim drugim, koji su preko puta nas. Vaga ima životni izazov, a to je ostati svoj. To je ono što treba da nauče predstavnici ovog znaka ili podznaka. Upravo je Jupiter u Ovnu, suprotnom znaku od njenog, te će napetost biti na relaciji ja i drugi, kako se postaviti prema nekome,  da mu se pomogne a u isto vreme ne uđe u njegovo lično polje ili da se involvira u njegov lični život i odluke. Upravo ova dilema se dešava oko nas ali i u nama kada bude Merkur u svom stacioniranom hodu, tačnije pre nego krene direktnim hodom ( 2.10 ). Može biti dosta preteranih emocija, neizgovorenih reči od pre, koje će biti i ovog puta zakočene, uglavnom neprihvaćanjem tuđe sudbine ili pak prevelikim mešanjem u tuđe. Važno je naći balans i granicu između nas i drugih. Ne reagovati na druge, preteranim buntom ili emocijama koje nisu primerene situaciji.  Upravo početkom oktobra kreće i jedan drugi, mundani aspekt koji se evo ponavlja još jednom, od početka 2020 godine. Radi se o napetom aspektu između Urana i Saturna. Ovog puta Saturn je u Vodoliji, a Uran u Biku, i sigurno je da ćemo na svetskoj sceni opet bili uzdrmani vestima onih koji pokušavaju da ruše staro ili da se nešto vrati na staro..ali Venera u Vagi, iako je dobro pozicionirana sa Saturnom, u sebi nosi i tog Urana koji je u njenom znaku, pa je trese groznica koja se zove trema od odluka i strah od promena.  Velike unutrašnje emotivne krize, između obaveza i želje duše se sada lome. Mora se doneti neka odluka, poručuje ovo vreme, a od nas traži da pomirimo u sebi prošlost i budućnost.  Da, Venera će praviti lepe aspekte sa drugim planetama, naročito sa Saturnom ( 14.10 ) i Marsom ( 19.10 ), pa dogovori mogu biti uspešni i dugoročni.  Ali će biti i onih dana kada će kriza, strah, naročito od napuštanja i samoće biti pojačan na maksimum, kada bude pravila loš aspekt sa Plutonom ( 20 i 21.10 ) . Poslednjeg dana tranzita Venere kroz znak Vage, ona će se sresti, kao Pepeljuga koja je minut do ponoći izbegla pretvaranje pred princom, sa Suncem.  Sunce i Venera na poslednjem stepenu Vage, sigurno nešto poručuju, naročito onima koji se lome oko vrlo važnih odluka u vezi odnosa,  najverovatnije i najvažnijeg, bračnog. Zašto se Venera u poslednjem trenutku zagrlila sa Suncem, koje, mora da se naglasi u znaku Vage u opadanju ( Sunce je slabo u Vagi!) ?

Dragi moji,  svako ima svoje razloge zašto nešto radi, šta ih tera ka tome, a možda i nisu svesni zašto. Ono što je važno i savet zapravo svima, naročito Vagama i onima koji imaju Veneru u Vagi jeste da je odnos nešto čudnovato, jedinstveno. Nešto što stvara od nas jednu drugu nas, koja je bolja od one prethodne. Ne treba ići ili biti  u odnosu zbog toga što je tako normalno i što tako treba. Ne treba ništa, naročito ako se ide protiv srca. Razmislite dobro o tome, čije zapravo ideale ili obrasce živite u svom životu. Ako se premišljate u vezi bilo čega, znači da niste sigurni u to. Svako ko zna šta želi zna odmah odgovor.  Savet je da se bavite sobom, jer taj odnos, samoodnos je najvažnije srediti i živeti. Ostali će se oko nas namestiti kako mi želimo, a ne kako oni žele, onda kada mi poznajemo sebe. To je, zapravo, životna lekcija predstavnika Vage, baviti se sobom, a ne drugima. A zato treba hrabrosti i jačine. Naoružajte se time, dragi moji, jer uskoro, krajem oktobra kreće znak Škorpiona, a sa njim i dva pomračenja, koja će nas razdrmati, uvući u strasti i promene,  potpuno transformisati. U pozitivnom ili onom drugom smislu, zavisi od naših odluka tokom ovog tranzita Venere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *