POMRAČENJE MESECA ( 08.11 )

Pomračenje Meseca ( 08.11.2022 )

Nakon pomračenja Sunca, koje se desilo 25.10, stiže pomračenje Meseca. Uticaj ovog pomračenja je drugačiji na nas  stanovnike planete Zemlje.  Mesec je planeta koja utiče na naše emocije, emotivni deo našeg bića. Ova planeta je vladar kuće doma i porodice, ali i naše duše. Osećaji, impresije, empatija, deca, majka, naše unutrašnje biće, emocije, snovi, naše podsvesno je povezano sa ovom planetom. Ženski princip u nama, koji je povezan sa lunarnim ciklusom biće vrlo uzdrman ovom eklispom. Naime, pomračenja se dešavaju dva puta godišnje, uvek u paru. Pomračenje Sunca i pomračenje Meseca se dešavaju u 14 dana razlike od jednog do drugog, a nakon pola godine uglavnom ide sledeći par pomračenja. Ovog puta je najbitnije analizirati pomračenje u kontekstu znaka u kome pada ova eklipsa, kao i neobičnu postavku planeta u trenutku pomračenja.

Pomračenje Meseca uvek utiče na naše emocije i naše unutrašnje, podsvesne procese, a ovog puta eklipsa se dešava na osi  Bik/Škorpion, koja najviše aktivira krajnje emocije koje su povezane sa temama života i smrti, straha i brige, te sa temama vrednosti i materije. Moto ovih znakova je ja imam i posedujem ( Bik ) i ja uzimam ( Škorpion ).

Kako se pomračenje Meseca uvek dešava kada je pun Mesec, Sunce se tada nalazi na suprotnoj strani od njega, te su ova dva svetla  u opoziciji, a kako su vrlo blizu osi mesečevih čvorova, dešava se eklipsa. Na nebu će tog dana u znaku Škorpiona, vrlo blizu Sunca biti Merkur i Venera, a na suprotnoj strani Uran u Biku, koji već duže vreme tranzitira kroz ovaj znak. To znači da će u ovom pomračenju  sudelovati ( biti pomračeni) Merkur,  Venera i Uran! Pet planeta koje su involvirane u ovo pomračenje siguran su znak da ćemo svi na neki način osetiti i proživeti ovu eklipsu. Rakovi, Lavovi, Bikovi, Blizanci, Device i Vage, kao i Vodolije su direktno uključeni u dešavanja ovih dana, najviše na emotivnom i unutrašnjem planu, jer su njihovi vladari planete, uključene u ovo pomračenje.

Koje emocije će dominirati u nama ovih dana, a bogami i do naredne eklipse ( 5.5.2023 ) ukoliko ovo pomračenje ( 16 stepeni Bika/Škorpiona) padne na neku našu planetu ili važnu tačku u natalnoj karti? Strah i briga za materiju, pre svega. Bik je znak koji vlada drugom kućom zodijaka, a koji se odnosi na hranu, materiju, vrednost, ali i na samovrednovanje i stvaranje materije. Koliko sam vredan,  koliko imam, koliko mogu zaraditi, koliko i šta mogu da jedem, sve su to pitanja koja idu iz ovog polja.  „Ja imam“ je moto ovog znaka. Suprotan znak od Bika je Škorpion, koji se bavi mnogo težim temama, jer ovaj znak vlada osmim poljem zodijaka, koje se odnosi na smrt, transformaciju ali i sve vrste strahova i emocija koje su teške, a koje su povezane sa traumama i egzistencijalnim pitanjima i gubicima. Škorpion je znak koji je vezan za uzimanje, pa u našem fizičkom telu vlada organima koji služe za reciklažu, tačnije debelim crevom i donjim telom našeg tela ( repom kičme ) , kao i polnim organima.

Pitanja koje može da pokrene u nama ovo pomračenje je upravo vezano za ovu osu – koliko dajem a koliko uzimam. Koliko ulažem toliko treba da dobijam. Nezadovoljstva u odnosima, koja dolaze pre svega zbog disbalansa u ovoj osi, koliko sam pažnje dala, toliko želim i da dobijem,  ovih dana ali i meseci mogu biti vrlo izražena. Pitanja oko finansija ( nezadovoljstvo platom, plaćanjem onoga što radim i u šta ulažem svoju energiju) , oko  ishrane ( hrana je materija koju unosimo u sebe da bi imali energije! ), materije mogu da prave izazove u životu mnogih zbog ove eklipse, jer znak Škorpiona, koji je ženski vodeni znak, traži da materija kruži i da je energija protočna, da bi on bio zadovoljan. Nakupljanje i nagomilavanje materije ne dozvoljava ovaj znak, jer sve u prirodi kruži, pa ako postoji bilo kakav disbalans bilo koje materije u našem životu, dolazi vreme oduzimanja iste!

Škorpion je znak koji vlada smrću. Na kraju krajeva, sva materija postaje energija, a to je jeste najveća transformacija u našem životu, kada naše telo nestaje i postaje energija ( ili po kvantnoj fizici, čestica postaje talas! ). Vreme pred nama donosi veliko čišćenje, svega  što je previše u materiji, pa i u vremenu. Biće dosta odlazaka, onih koji treba da odu. Pripremimo se na to.

Venera i Merkur koji će se zadesiti u ovom znaku u vreme eklipse, kod nekih, može da donese kraj ili čišćenje mnogih odnosa, od emotivnih do prijateljskih, kao i prestanak komunikacije između bliskih ljudi, ali kako je u eklipsu uključen i Uran, biće to iznenadni rastanci, nagli i neočekivani.

Teško je rastatiti se od materije. Mi živimo u materijelnom svetu. Razmislite o vašem životu, i šta je ono što ne puštate, gomilate ili imate strah da pogledate i otpustite. Možda su to kilogrami, imate problema sa crevima, možda i novac, koji štedite i ne ulažete ni u šta,  a možda su to ljudi koji su oko vas, koji treba da odu od vas. Partner kojeg treba da pustite da ode, roditelji ili jednostavno, vaši strahovi. Od smrti, od nestanka ili neka neugodna emocija, koja vas veže za nekog. Ljubomora, mržnja, bol. Duboke unutrašnje transformacije i lekcije koje idu aktiviranjem ove ose su često bolne, teške i vezuju se za emociju patnje, fatalnosti i sudbine. Škorpion je znak koji vlada i karmičkim zadacima ili transgeneracijskim, porodičnim nasleđem, koje nas opterećuje.

Pred nama je odlično vreme da se suočite sa sobom, svojim telom ili nekim odnosom. Savet je da krenete na dijetu, detoksikujete, ali i da očistite misli, podsvest i vaš život. Vreme je da otpustimo sve što nas koči, za šta smo se previše vezali i ne dozvoljava nam rast i razvoj. Osa Bik/Škorpion za vreme pomračenja aktivira velike strasti, pa na objektivnom nivou, ali i na globalnom, mogu da se dese vrlo duboke društvene promene, po svemu gore navedenom.

Ovo je vreme prolaska kroz mračni tunel ili brzu reku, koja može da nas ponese tamo gde ne bismo želeli. Zato je ovo idealan trenutak da radite na sebi, da udjete u sebe i pobedite ono što vas plaši  i što vam ne dozvoljava da izađete iz zone komfora, da pobedite – koga drugog nego sebe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *