MARS U RAKU ( 23.03 – 20.05 )

MARS U RAKU ( 25.03 -20.05 )

Nakon sedam meseci putovanja kroz znak Blizanaca, Mars krajem marta ulazi u znak Raka. Velike nebeske  promene dalekih planeta ovog meseca, zajedno sa ovom, koja je takođe veoma bitna, nagoveštavaju da je pred nama burno proleće i leto, u svakom smislu.

Mars kroz znak Raka će prolaziti manje od dva meseca, te će 20.maja ući u znak Lava. Do tada, ova muška planeta, predstavnik borbe, agresije i tipično muškog, aktivnog principa, prolazi kroz ženski, vodeni znak, u kojem se nikako ne oseća dobro. Gde god se nađe Mars, odatle idu problemi, borba, teškoće, konflikti i preterana energija, koja često ne zna da se kanališe. Ako se nađe u znaku koji mu ne odgovara, Mars će biti ljut, imaće nedostatak energije, konfliktan i njegova destruktivna crta će biti jače izražena. Rak, znak koji vlada četvrtim znakom zodijaka, prvenstveno se odnosi na dom i porodicu, na naše poreklo, korene ali i predstavlja mesto gde naša duša obituje. U dubini naših grudi, iza srca, u centru grudnog koša, spokojno umotana i ušuškana, naša duša. Ova kuća i sve što se nalazi u njoj, opisuje naše detinjstvo, nas kad smo bili mali i nemoćni i nejaki. Predstavlja sve ono na šta smo slabi, za šta smo emotivno vezani, predstavlja jednog našeg roditelja, majku ili oca. Sada, može biti jasnije kada Mars uđe u znak Raka, odakle mogu da dolaze izazovi, konflikti, a da nas on, izazivajući ih, dovodi u stanje bespomoćnosti, straha, izdaje. Boleće duša, kaže ovaj Mars, ali i sve ono što zovemo nepravdom može da muči, tokom ovog perioda, na kolektivnom ali i na ličnom nivou, ukoliko u natalnoj karti postoji neki napet aspekt Marsa sa nekom drugom planetom, može biti aktiviran.

Mars će tranzitirati kroz ovaj znak ceo april, pa sve do 20.maja. U tom periodu najvažniji trenutak, pored nekih i lepih aspekata koje će praviti sa Saturnom ( 29.3 do 31.3), Uranom ( 29. i 30.4) i Neptunom ( 16 i  17.5 ) a koje su daleke planete, pa će imati podršku na duže staze od ovih planeta u poslovnom smislu ili nekom drugom, ukoliko se radi o privatnom poslu ili životu, biće učestvovanje u pomračenju Sunca ( 20.4 ) i Meseca ( 5.5 ) . Mars će naročito biti aktiviran u pomračenje Sunca, koje se dešava 20. aprila na poslednjem stepenu Ovna, pa će njegova postavka biti tog dana od presudne važnosti za tumačenje tog pomračenja.

Tranzitiraće Mars kroz znak Raka i kada Merkur krene retrogradno, od 22.aprila pa će i ispratiti iz retrogradnosti. Sve su to otežavajuće okolnosti za nas u smislu donošenja odluka, kretanja u akcije, u vezi naše snage, volje  i hrabrosti.

Veoma važna analiza tranzita Marsa kroz Raka pada na pozicije Meseca tokom ovih meseci. Mesec se najbrže kreće na nebu, te za dva dana pređe iz jednog znaka u drugi. On na svakih sedam dana menja fazu, pa od mladog do punog dodje za 14 dana, ceo krug kroz zodijak napravi za manje od mesec dana. To umnogome utiče na energiju ovog Marsa, te njegove emotivne oscilacije, oscilacije u raspoloženju, promeni fokusa energije i pažnje, menjaće se bukvalno svaki drugi dan. Ovo je Mars, borac i ratnik, na kojeg utiču emocije, vrlo je patetičan i mekan, pa je podložan menjanju raspoloženja, te ciljevi ka kojima bi trebalo da ide njegova snaga i borba svaki čas se menjati, zbog kolobanja, nesigurnosti, nedostatka pažnje, snage, hrabrosti.

Mars u Raku može da bude i negativan, podao. U periodima kada on tranzitira kroz ovaj znak dolazi do povećanog zlostavljanja dece, nejakih, životinja, starih ljudi. Povećana su povređivanja u porodici, porodično nasilje, ali i povrede u kući, naročito u kupatilu ( pad u kadi, proklizavanje i slično).

Emotivno obojen i nabijen, ovaj Mars može da pojača mržnju, strah, netoleranciju, šovinizam, ekstremnost u smislu nacionalizma. Često na globalnom planu donosi borbu za odbranu svog doma, zemlje. Donosi preteranu borbu oko svega ono što je najbliže srcu, korenima i porodicu. Ono što je često prikazano Mars u Raku jeste povlačenje, nedostatak snage i generalno manjak kapaciteta svega onoga što Mars zaista predstavlja. Mars je planeta koja vlada i našim instinktima, sirovom, životnom energijom, imunitetom. Kada Mars dođe u znak koji mu ne prija, može da donese padove imuniteta, pojačane infektivne bolesti, povrede na staklo, od noža, pegle i slično.

Prvog aprila  desiće se pomračenje Sunca na poslednjem stepenu Ovna. Mars, koji je vladar ovog znaka, a na nebu u znaku Raka, biće zapravo planeta kroz koju vidimo na koga će, pre svega na generalnom nivou ali i na ličnom uticati ova eklipsa. U trenutku kada se dešava pomračenje Sunca ( nema Sunca, simbola života i svesti na nebu) Mars, kao princip borbe i snage, takodje je vrlo slab, te napadi iz senke, perfidni napadi iza leđa, bez dostojanstva borbe, podmetanja kukavijčeg jaja i slično može da bude vrlo opasna igra za sve nas, tokom ovih dana od strane velikih moćnika. Neko svesno i namerno čini loše slabijima. Narod, nacija, deca, roditelji, na neki način mogu biti ucenjeni, kroz zakone, kroz nametanja nečega što ih ugrožava i što ugrožava dom i porodicu i njene zakone. Vojska i policija može da rade protiv naroda. Sve ovo može doneti na globalnom nivou prolazak Marsa kroz znak Raka.

Veliki izazovi pred nama,  naročito za Ovnove i Škorpione, jer njihov vladar znaka nema snage i kapaciteta da se bori. Moguće su prehlade, energija u padu, neodstatak ambicije i volje. Za Rakove predstoje dani puni borbe za sebe, svoja prava ali i u vezi odnosa, naročito u periodu pred i posle pomračenja ( kritični period je od 20.4 do 5.5, vreme između eklipsi ). Planeta koja predstavlja ratnika, ulazi u njihov znak. Imaće pojačanu potrebu da se brane, mogu da budu osetljivi na kritike, da budu povredljivi, više nego inače.

I dok Mars prolazi kroz znak koji ga slabi i od njega pravi kukavicu i onoga koji zadaje niske udarce, savet je da prepoznamo u sebi slabost i da se ne prepustimo lošim uticajima ovog Marsa. Ako se budemo osećali ranjivo, potrebno je pronaći uzrok takvog osećanja u sebi. Ako smo bezvoljni i bez snage, potrebno je da se odmorimo i obratimo pažnju na naše telo. Ovaj Mars u natalnoj karti sigurno otkriva uzrok osećanja i dešavanja koja  donose  malodušnost, jer je sigurno prenesen iz porodičnog kruga. Iz porodice idu rane, izdaje, loša iskustva, koja su najverovatnije i transgeneracijska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *