POMRAČENJE SUNCA ( 20.04.2023 )

POMRAČENJE SUNCA ( 20.04 )

O božanski rode Nebeske Ribe, čuvaj svoje srce nepokvareno, primivši besmrtno vrelo među smrtnicima iz božanskih voda..

Pomračenje Sunca ovog proleća stiže zadnjeg dana rođendana Ovnova, i dešava se na poslednjem stepenu znaka Ovna. Sunce i Mesec jedno na drugom poslednjeg dana vladavine Ovna, a Mars, vladar ovog znaka u Raku! Veoma jaka simbolika, koja se mora i ispuniti na neki način u našoj realnosti, a za one kojima je rečnik astrologa nepoznat, evo objašenjenja.

Na  mestu gde se odigrava pomračenje, trenutno se nalazi fiksna zvezda Alriša, koja predstavlja čvor koji veže dve ribe iz sazvežđa Ribe, a koje plivaju u suprotnim pravcima. Dakle, ovim pomračenjem pokrenuto je sazvežđe Ribe, te mitološka priča ovog sazvežđa biće veoma aktivirana tokom narednih šest meseci, do sledećeg pomračenja Sunca, koje će se desiti u oktobru.

U našim natalnim kartama planete se nalaze u krugu, u nekim kućama i prave određene odnose sa drugim planetama. Tako da je lako videti u koju našu kuću pada ovo pomračenje kao i da li pada na neku našu planetu i da li je aktivira ( od 25. do 29. stepena Ovna ili nekog drugog kardinalnog znaka – Raka, Vage ili Jarca ). U zavisnosti od toga kako nam pada ovo pomračenje zavisiće i događaji kao i da li je ovo pomračenje za nas važnije od ostalih ili ne. Ako pomračenja padnu na neku našu važnu tačku ( podznak, vrh neke važne kuće, fortunu )  ili pak na neku našu ličnu planetu – Mesec, Sunce, Veneru, Merkur ili Mars aktiviraće događaje u našem životu za koje možemo reći da su sudbinski. Svaka eklipsa ima i svoj broj, tzv. saros ciklus, te svako ima svoju eklipsu koja je vrlo važna za njega ( treba gledati poslednje pomračenje pred rođenje a zatim naći koji je broj te eklipse ). Pomračenja donose velike promene u naš život ukoliko nam nešto aktiviraju, a ovo pomračenje svakako da će najviše uticati na pripadnike kardinalnih znakova, koje sam gore navela, ali i na sve koji imaju neku planetu na pomenutim stepenima. Pomračenja mogu doneti vrlo pozitivne događaje u naš život kao što su venčanja, začeća, pronalaženja partnera, odlaske u inostranstvo, totalne promene načina života,  ali i ona druga, nečije odlaske, smrt, gubitke, bolesti itd. Na globalnom nivou, eklipse su vrlo važne, naročito treba pogledati gde padaju, koje države aktiviraju, kakve događaje mogu doneti ne samo u tim zemljama nego uopšte kakva je energija u pitanju. Zato je vrlo bitno napraviti kompletnu analizu nekog pomračenja.

Ali, postoji dublje tumačenje simbolike svake pozicije planete u našoj natalnoj karti, naročito ukoliko ta planeta padne na neku fiksnu zvezdu, koja zajedno sa drugim zvezdama tvori sazvežđa koja se nalaze  iznad naših glava ili negde drugo na nebu. Uticaj fiksnih zvezda na naš život je  mnogo jači, nego sama pozicija jedne planete. Ako neka naša planeta iz natalne karte pada na fiksnu zvezdu, ona će obojiti ceo horoskop i sva dešavanja u oblasti kojom ta planeta vlada, te često mnogi žive mitološke priče sazvežđa pod čijim su uticajem iako toga nisu svesni.

Ovaj uvod je neophodan da bi se stvorila slika i opisala jačina i važnost fiksnih zvezda i njihovog uticaja na nas zemljane.

Kako tumačimo određena sazvežđa ( sazvežđa predstavljaju skupinu zvezda na nebu koje prave neku sliku, pojam, simbol ). Grčki mitovi i mitološke priče, ali i mitovi prethodnih  civilizacija, veoma su slični i u suštini imaju nekoliko poruka, bez obzira kako se glavni likovi zovu i na koji način je priča ispričana. Priča o ribi ili ribama se provlači kroz sve mitologije. Koga zanima, lako će naći nit koja povezuje sve mitološke priče sa simbolom ribe. Dovoljan je jedan, nama najbliži, reč Ihtis ( na grčkom riba ) koji je korišćen kao ranohrišćanski simbol u prvobitnoj crkvi kao akronim za izraz – Isus Hristos, Božji sin, Spasitelj.

Zašto je riba uzeta kao simbol hrišćanstva ali se koristi kod svih ostalih religija, a pre i mitoloških priča i na kraju na veliko sazvežđe koje nosi naziv Ribe, ne znamo, ali ovaj znak, simbol i ovu životinju povezujemo sa vodom, čišćenjem, pročišćavanjem, drugačijim uvidima realnosti koje ribe  imaju zbog gustine vode i životnog okruženja u kojem obituju. Ribe u zodijačkom krugu zauzimaju poslednji znak i odnose se na psihu, opisuju psihičko i duhovno stanje osobe u natalnoj karti. Ribe su dvojni, vodeni znak te je u opisu karaktera izražena empatija, osetljivost, pažnja koju pružaju više nego ostali pripadnici horoskopskih znakova. Intuicija, snovi, vizije, ove ljude povuku u umetnost i zanimanja koja su povezana sa impresijama, kreativnošću, maštom, psihologiju, religiju. Ali najviše Ribe se odnose na veru, verovanje i spiritualnost, žrtvovanje i humanost, povezanost sa Bogom.

Dolazimo do eklipse koja se dešava ovog proletnog meseca. Aktivira se fiksna zvezda koja predstavlja čvor u konopcu koji veže dve ribe. Zašto su na nebo postavljene dve ribe i to uvezane konopcem, gde jedna pliva u jednom a druga u drugom pravcu, i to može biti pitanje koje bi trebalo da postave oni koji traže dublji smisao u svemu, jer u svim verovanjima ima ono znanje koje je vidljivo i dato mnogima, ali i ono koje je duboko i treba drugačijim stazama doći do njega, kroz uvide, promišljanja i traganja.  I sa ovim dubljim, nevidljivim znanjem,  ovo sazvežđe itekako ima veze.

Mitološka priča koja je povezana sa astrologijom ide iz grčkog mita u kojoj se kaže da su Afrodita i njen sin Eros bili na reci Eufrat u Siriji kada se strašno čudovište Tifon pojavilo u vodi. Oni su uskočili u reku i preobrazili se u ribe kako bi izbegli opasnost. Simbolika iz ovog sazvežđa je veoma povezana sa tajnama, jer su se božanstva preobrazila u nešto drugo da bi ostali živi. Afrodita i Eros, simboli su ljubavi, a njihove srećno prerušavanje u nešto drugo, očuvalo im je život. Preobražaj, koji nagoveštava poslednji znak Riba ovog puta ima veliku ulogu i u eklipsi koja je pred nama.

Čvor u konopcu, fiksna zvezda Alriša na koju direktno pada pomračenje i njen uticaj na nas ukazuje na jedinstvo kojim se spajaju dve suprotnosti, koje možemo povezati sa ribama koje plivaju u suprotnim pravcima, ali može ukazivati i na životni čvor – neku globalnu situaciju koja nas koči da idemo dalje dok je ne raspetljamo. Čvor ima veliku simboličku konotaciju u svim poljima. U religiji čvor predstavlja silu koja spaja i razdvaja. Označava kosmičku povezanost s iskonskim životom. Razvezivanje čvorova bića, u budizmu je proces oslobađanja. Čvorove povezujemo i sa čakrama, naročito u kineskoj mitologiji, koja koristi bambus sa devet čvorova, koliko ima i čakri, da bi se opsiala hijerarhija od neba ka zemlji, kroz koje čovek mora proći. Kod egipćana čvor je simbol života, Izidin čvor simbol besmrtnosti. Čvor u psihoterapiji nosi obeležje ograničenosti, blokade. Čvorovi su nepomična mesta ustajalih voda, kao i najtvrđa mesta na stablu…

Trenutna globalna situacija zahteva raspetljavanje čvora u koji smo se svezali. Nalazimo se svi zajedno na mestu odakle treba ići raspetljavanje. Ova eklipsa vrlo lako može da se odnosi na rešavanje svetskog trenutka u kojem smo. Dve suprotnosti koje su spojene jednom tačkom, baš kao i dve ribe koje plivaju različitim smerom a koje su jednim čvorom povezane, može i da se protumači kao i to da smo, koliko god smo drugačiji od drugih, postoji jedna tačka za sve nas  na svetu koja je zajednička, a to je ovaj trenutak, život koji trenutno živimo, mi kao ljudsko biće na planeti Zemlji. Čvor je naš život. U kojem pravcu ćemo da plivamo, da li ćemo, kao u mitu da se spasimo, ne znamo. Dve suprotnosti u nama, materija i duh, čestica i informacija, humanizam i ono drugo, moguće je da se ovih godina, decenija i vekova previše razdvojilo. Sve u nama postoji, samo treba napraviti balans toga u nama. Vrlo jak, na energetskom nivou period pred nama, za ponovno ujedinjenje, osvešćenje povezanosti svega sa svim i na kraju za pročišćenje. Nadam se da to pročišćenje neće ići silom, jer Gordijev čvor treba mudrošću a ne mačem raspetljati.

Pred nama je veoma sudbinski važan šestomesečni period, do sledeće eklipse, koja se dešava u oktobru, na takođe, vrlo simboličkom mesto zodijaka, na mestu egzaltacije planete karme, Saturna. Kako budemo razrešili čvor u kojem smo, svi zajedno, ali i svako za sebe u ovom trenutku, zavisiće i naša budućnost. Da će nas na kraju godine dočekati Saturn, koji se eto baš od početka godine nalazi u znaku Riba, neminovno je. Živimo u vremenu i vreme će nam suditi. Ako očuvamo srce nepokvareno, ako naše telo ostane čisto, božanske vode besmrtnosti poteći će nama i u nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *