JUPITER U BIKU ( 16.05 – 26.05.2024 )

JUPITER U BIKU ( 16.05 -26.05.2024 )

Jupiter, planeta koja je najveća u našem solarnom sistemu, je dobila ime po  najvišem bogu grčkog ( Zevs ) i rimskog panteona. U utorak  menja znak u zodijačkom krugu, te iz Ovna definitivno ulazi u znak Bika, u kojem će biti do kraja maja 2024 godine. Svaka promena na nebu donosi promene, pre svega u našoj zajedničkoj realnosti, na mestu gde se nalazimo svi trenutno u istoj situaciji, na planeti Zemlji, ali i na ličnom niovu,  u našem životu, sve u zavisnosti kako je postavljena u našoj natalnoj karti.

Mesto radnje jeste Zemlja, ali ovaj džin prvenstveno vlada Evropom. Jupitera vezujemo za mit o Evropi i belom biku ( ako koga interesuje nek pročita grčki mit o Zevsu i njegovoj pohoti ka prelepoj Evropi ). Energiju ove planete vezujemo za čakru koju zovemo treće oko. Njegov moto je JA VIDIM. I zaista on sve vidi sa vrha Olimpa. Ništa mu ne može promaći, pa ovu planetu povezujemo i sa pravdom, kosmičkom pravdom, onom koju zovemo božja pravda, jer sve će biti otkriveno, kaže Zevs, ništa se ne može sakriti i svakog će stići sud vrhovnog boga. Ovog puta Jupiter baš liči na tog iz mitološke priče o Evropi, jer ulazi u znak Bika, pa će stari kontinent ovih godinu dana biti pod uticajem ovog tranzita više nego ostali delovi sveta.

Možemo reći da će Jupiter bacati poglede ali i ugao gledanja na našu objektivnost ovog puta iz kuće Bika. Bik vlada drugim  poljem zodijaka. To je ženski, zemljani znak i vladar je materijalnih vrednosti, pre svega hrane. Jupiter je zadužen i za naš unutrašnji pogled, jer on vlada svim prostorima, pa i unutrašnjim delom nas ( podsvesnim ), jer je on ipak vladar i znaka Riba, koje su zadužene za našu psihu i snove. Njegov pogled je sveobuhvatan, holistički, pa kako menja znak u materijalni, zemljani znak, sigurno je da će fokus njegovog delovanja biti usmeren upravo na zemlju, hranu, poljoprivredu, zalihe hrane, telesnu težinu, uživanje i hedonizam,  a kako ova kombinacija planete i kuće donosi i preterivanje, naročito u konzumiranju hrane i pića, moguće je da nas on natera, do sledećeg maja 2024 godine, da se svi pozabavimo hormonalnim balansiranjem, naročito unosom šećera u naš organizam, kao i žlezdama sa unutrašnjim lučenjem, prevnstveno pankreasom, koji je zadužen za regulisanje šećera u krvi.

Preterivanje i pretrpavanje, preuveličavanje mnogih stvari pa i svega što je povezano sa zemljom na globalnom nivou može da bude izraženo. Još uvek je Uran u znaku Bika, pa će ove dve daleke planete, dva džina zapravo,  tokom ovog tranzita imati konjukciju. Što se tiče konjukcija dalekih planeta, koje zovemo velike konjukcije, na globalnom nivou one uvek donesu neke važne događaje na planeti zemlji. Mogući su i dalje veliki i razorni zemljotresi, koje možemo povezati sa znakom Bika ( zemlja ) i planetom Uran ( zemljotres, revolucije, iznenadni događaji, udari, stres, revolt..), ali i sa globalnim događajima koji mogu prouzrokovati širenje ( Jupiter ) revolucija, naročito u Evropi, ali i severnim delovima sveta ( Rusija i severne zemlje). Ono što je vrlo bitno naglasiti da se ova konjukcija dešava 21.4.2024 na 21. stepenu Bika. Vrlo je važno  znati da li ova konjukcija pada na neku fiksnu zvezdu, tačnije koje sazvežđe aktivira a samim tim i tu mitološku priču.  Takođe u analizi velikih konjukcija, bitno je pratiti cikluse i prethodne konjukcije šta su donele na svetskom nivou. Poslednja konjukcija ove dve planete se desila 2011 godine, na samom početku godine,  te nakon samo dva meseca od nje desio se najrazorniji zemljotres u istoriji moderne civilizacije ( Japan , 9.2 ). Ova konjukcija pada u sazvežđe Perseja, i to vrlo blizu opasne fiskne zvezde ( Kapulus, ili glava Gorgone Meduze ). Interesantni događaji koji će umnogome obojiti našu stvarnost, tokom aprila sledeće godine, zapravo su rezultat ciklusa planeta, a naročito ove konjukcije, koja uvek donosi dešavanja koja su uzrok čovekovog revolta i potrebe za oslobodjenjem, kao i napretka koji je neophodan u razvoju čovečanstva. Ovaj revolt i revolucija koja se dešava u svakom pojedincu trenutno, najviše će se odraziti upravo na segmentu kojim vlada znak Bika – hrani, materiji, finansijama i nezadovoljstvu koje može upravo zbog njih biti prouzrokovano u svetu. Mora se naglasiti da sve zemlje pod uticajem znaka Bika ali i gradovi, mogu biti glavni akteri u događajima koji slede ( sve zemlje koje su poljoprivrednog tipa, Vojvodina, Španija, zbog bikova, Francuska, Moskva, Teksas, i sve zemlje koje imaju izražene simbole ove životinje, npr. Čikago ). O konjukciji koja sledi biće više posle govora, ali da se vratimo na tranzit Jupitera kroz znak Bika.

Jupiter je planeta blagostanja i zadovoljstva, sreće i uživanja. Naročito ovog puta to će biti izraženo, jer on prolazi kroz  znak Bika, znaka koji jeste povezan sa čulnim uživanjima, hedonizmom i prizemnijom, praktičnijom energijom. Jupiter je planeta koja nosi i više vibracije i znanja. On vlada i trećim okom, znakom Riba, sa kojima je povezan na duhovnijoj ravni. Jupiter je zadužen i za učenje, duhovnost, viša znanja, širenje granica na unutrašnjem planu. Ovog puta to toliko neće biti izraženo u njegovom tranzitu, koliko okrenutost materiji, finansijama, materijalnom bogaćenju. Jupiter tokom svog tranzita će napraviti loša aspekt sa Plutonom, ali dobar sa Saturnom i Neptunom, pa su investicije u  simbolici ovih planeta dobro došle ( sve što je na duže staze, povezano sa vodom, tečnostima, hemijom, lekovima itd) a ne sa onim što Pluton predstavlja ( sve što je ispod zemlje).

Na ličnom planu, Bikovima i ostalim zemljanim znacima ( Device, Jarčevi ), kao i Rakovima i Ribama ide lep, plodan i produktivan godišnji razvoj. Oni imaju podršku ovog benefika, planete koja samo može da širi u njihovom životu sve ono na šta se fokusiraju, kao i da raste sve ono što gaje u sebi. Ako su u pitanju loše stvari, bolesti itd, često Jupiter i to širi. Zato je bitno da se na godišnjim nivou napravi Jupiterova karta ( povratak Jupitera ), da bi se preciznije moglo saznati šta će konkretno nekome doneti u njegovom životu.

Jedna vrlo interesantan period je pred nama tokom leta, kada Venera, planeta koja vlada znakom Bika, i čiji tranzit umnoogme diktira Jupiterovo raspoloženje, bude išla retrogradno, kroz znak Lava. Venera u Lavu će biti vrlo dugo, jer je retrogradnost zatiče na poslednjim stepenima ovog znaka, te tokom leta, naročito kada i Mars bude ušao u ovaj znak, možemo biti sigurni da ćemo svi na svoj način, doživeti procvat strasti, ljubavi, avanture ili romansi. Vrlo dinamično emotivno- ljubavno leto je pred nama. O tome narednom prilikom, vrlo brzo, kada Venera bude ušla u ovaj letnji, strasni, vatreni znak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *