SUNCE U RIBAMA (19.2 – 20.3)

Sunce u Ribama ( 19.2 – 20.3 )

Još jedna promena na nebu ovog neobičnog februara. Neobičan je i što će ga biti malo više, jer se nalazimo u prestupnoj godini. Pored tranzita koji se dešavaju u velikom broju tokom ovog meseca, velike solarne oluje su u toku. Na suptilnijem nivou svi ih osećamo, na neki način, ali možda ne obraćamo pažnju na koji to način reagujemo na njih. Hajde da pojasnimo pozicije planeta na nebu, da bi nam bilo lakše da napravimo sliku, koja je tako neobična.

Od trenutka kada Sunce ulazi u znak Riba, i kreću rođendani ovih senzitivnih bića, intenziviraće se mnogo aspekata koji se zovu konjukcije. To su odnosi između planeta kada se one nalaze jedna do druge. Konkretno to znači da će planete biti nanizane jedna do druge, i to samo u tri znaka, u Vodoliji, Ribama i Biku. Dakle imamo retku situaciju na nebu, kada se ona nalaze skoncentirsane  jedna do druge, pa još kada i Mesec, koji najbrže ide po zodijaku, napravi novi lunarni ciklus, ili kada bude mlad ( 10.3 ), sve planete će biti kao na klatnu, aktivirane mesečevim dodirom.

Dok bude vladavina Riba, ove godine do 20.3, planeta koja vlada ovim znakom, Neptun, nalaziće se na mestu koje je vrlo neobično, drugačije od svih ostalih mesta, na 27. stepeni Riba. Sunce, prolazeći put ovog znaka, spojiće se sa svojim vladarem, baš na ovom mestu, 17. marta. Mesto je neobično po tome, što je to stepen gde se planeta ljubavi, Venera, najbolje oseća. Svašta očekuje Ribe ove godine, ali i sve ostale kod kojih je na nekinčin aktiviran ovaj stepen, ali idemo redom u analizu ovog tranzita.

Prva promena od nedelje kad nastupa vreme Riba, desiće se 23. februara, kada i Merkur ulazi u ovaj znak. Kako vreme bude odmicalo, i Merkur i Sunce će se približavati Saturnu, koji se nalazi od prošle godine u ovom znaku i 28. februara desiće se spoj ove tri planete na istom, devetom stepenu. Kako Ribe podnose Saturna u svom znaku, trebalo bi da bude jedno od pitanja za njih, ali da imaju podrške od svojih vladara, Jupitera i Neptuna, imaju, jer Jupiter do kraja maja ove godine, tranzitira znakom Bika i pruža im prijateljsku, toplu pomoć iz ovog zemljanog, plodnog znaka. Prvog marta egzaktno će se desiti lep aspekt između ove dve planete, pa ljudi koji su rođeni oko ovog rođendana mogu i da iskoriste pomoć ovog diva, u vidu novčanih i finansijskih dobitaka, ulaganja i svega što je povezano sa ovom dobroćudnom planetom.

I pre nego se desi ta trostruka konjukcija na devetom stepenu Riba, biće pun Mesec, 24.februara. Može se s pravom reći, da će u tom trenutku dominirati vodeni princip, pa i da emocije i osećanja preovladaju u svakodnevnici. Pun Mesec će se odigrati po petom stepenu znakova Devica/Ribe, što dodatno govori o izraženim emotivnim odnosima, koji će na neki način dominirati u našem životu ( peti stepen je analogan znaku Lava i strastvenim, vatrenim emocijama!).

Kako će svako od nas reagovati na taj 28. februar, kada će Sunce, Merkur i saturn biti u zagrljaju, zavisi od naših životnih situacija, kao i od naše natalne karte, ali svakako moramo imati na umu da je Merkur u Ribama, loše pozicioniran u smislu donošenja nekih odluka, ili intelektualnih radnji. Taj dan bi trebalo odmoriti, meditirati, i misli, koje mogu biti opterećene nekim brigama, strepnjom ili strahom, na neki način smiriti.

Od 1. marta nižu se lepi odnosi Sunca sa drugim planetama, pa će baš tog dana, kako je rečeno Sunce i Jupiter biti u pozitivnoj razmeni energije, a 9. marta Sunce i Uran, koji se takođe nalazi u znaku Bika, biti u skladnom odnosu.

Od 11. marta u ovaj vodeni beskraj, uplivava i Venera, pa sve do kraja ovog perioda, do 20. marta, dominiraće emocije, zaljubljenost, pa i jedan nerealni optimizam, koji može da bude pojačan naročito u periodu oko 17. marta, kada će Sunce u Ribama biti prožeto neptunovskim bojama. Lepršavost, idealizma, zaljubljenost, kao neki veo koji nam smeta da jasno vidimo situaciju oko nas, može obojiti sivu svakodnevnicu. Poslednje dani vladavine Riba treba iskoristiti za kreativnost, zapisati ideje, impresije, vizije i osećaje koji mogu biti vrlo jaki i sprovesti ih u narednom periodu,na neki način, u delo. Živeti bajku, živeti raj na zemlji, osetiti vanvremenski trenutak, traži ovaj stepen od nas. Živeti čudo, stvarati, spoznati beskrajnost vodenog principa u nama, može zaista da se desi iznenada, možda u vidu sna, susreta, neke umetničke ideje, vizije, uvida, tokom ovog marta.

Saturn i Neptun u Ribama, prošlost i budućnost, spojene u sadašnjem trenutku, kao da će se nekako aktivirati u vreme Riba, eto baš ovih neobičnih dana koji su ispred nas. Svako u svom stilu može da oseti neke magične uticaje na sebi. Možda će to biti samo neki deža vu, ili samo san, koji će evocirati neke vrele dane, daleko negde u toplim, egzotičnim krajevima naših prošlih života, ili će mističnost ovih dana da nam se prikaže u najrealističnijem svetlu, u vidu nečega ili nekoga i da mi ostanemo u čudu i pitanju, da li je to zaista moguće!

Verujte, poručuju nam Ribe. Prizovite u sebi taj osećaj strujanja života, koji je u vidu trnaca ili leptirića u stomaku, uvek tu. Setite se vaših anđela čuvara, ili neke bajke, neobične knjige koja vas je bacila u neku drugu dimenziju. Setite se svoje bake, nežnosti, ljubavi, osećaja bliskosti kada ste sa nekim ko vas zaista voli. Bez ikakvih kompromisa. Ili zadnjih misli. Setite se detinjstva i igre, kada je sve bilo nevino, bez obaveza i briga. Setite se letnjih raspusta, mora, plvetnila i beskraja kada gledate u čudu u noćno nebo puno zvezda. Sve je to čudo. Poslednji znak zodijaka o tome nam priča. O tome da smo svi povezani, da nema kraja, jer konačnost ne postoji. Postoji samo ponovni početak, baš kako i simbol ovog znaka  izgleda– dve ribe u krugu, koje su povezane vrpcom. Ta vrpca može biti baš naša duša, koja spaja našu prošlost i našu budućnost. A dok smo ovde, u sadašnjosti, samo treba da verujemo. Da verujemo da je sve u redu. I uvek će biti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *