RETROGRADNI MERKUR

RETROGRADNI MERKUR ( 01.4 – 25.4 )

Ovog puta Merkur je odlučio da krene unazad između dva pomračenja. Izgleda da su sve planete dogovorile da u isto vreme prave važne performanse na nebu. Nije lako nama dole. Nakon pomračenja Meseca, koje se desilo 25. marta, sledi pomračenje Sunca, ali pre njega, Merkur će krenuti unazad. Period pred nama može doneti vrlo ozbiljne, napete i duboko karmičke lekcije, ako do sada niste prepoznali takve ovih dana u svom životu. Ono što je važno istaći da će Mars ali i Saturn vrlo blizu, za vreme sledećeg pomračenja biti na 13 -om stepenu Riba, što u astrologiji označava stepen pada Merkura, tačnije mesto gde se planeta koja vlada komunikacijom, učenjem i našim mentalnim delom, najlošije oseća. Ali, kako je navedeno, Merkur će pre toga i sam krenuti unazad. Ovog puta, Merkurov retrogradni hod će krenuti sa 27. stepeni Ovna do 15-og stepena ovog znaka, kada će se zaustaviti, 25. aprila i krenuti dirketno. Daleko je taj datum, svašta će se do tada desiti na nebeskim raskršćima, a sigurno i na našim, ovozemaljskim. 

U toku retrogradnosti, Merkur će biti vrlo miran, u smislu da neće napraviti mnogo aspekata sa drugim planetama, osim konjukciju sa Suncem (11.4), na 22. stepeni Ovna i Venerom (19.4) na 17. stepeni Ovna. Iako će Merkur biti miran, njegov dispozitor ovog putovanja, Mars, će praviti vrlo intenzivne susrete sa drugim planetama, pa odmah na početku možemo reći da će Blizanci i Device imati razne izazovne situacije tokom ovog perioda, koje se ponavljaju i koje nisu razrešili u prethodnim mesecima. Mars i Saturn koji se na nebu nalaze u Ribama, bacaće ovog Merkura po dubinama prošlosti, naročito iskopavati u mulju kamenčiće zvane greške i žuljaće ga ovi kameni prošlosti, kao kamenčići u cipeli ili kao kamen težine koji se oseća na plećima, u grudima, kao kamen spoticanja u mislima, vizijama, sledećim koracima. Nisu lagani ni ovi stepeni sa kojih Merkur kreće unazad. Mnoge fiksne zvezde i sazvežđa na nebu su kao mreža puteva upravo povezane ovom zodijačkom tačkom. Sve te priče, na neki način mogu da nam se ponove u životnim situacijama u narednom periodu. Sve u zavisnosti kakav vam je natalni horoskop, kakva je pozadinska priča, mit, poruka ili svrha, tako ćete i reagovati na ovog retrogradnog Merkura.

Nije dobro nikako donositi važne odluke u ovom retrogradnom periodu. Kretati u nove akcije, poslovne aktivnosti, administrativna rešavanja, dokumentacije, kredite, kupovine ili prodaje. Ovan je vatreni znak, uvek spreman na akciju i pokret, putovanja. Brzoplet je i nije mudar. Ne razmišlja puno, nego kreće, često bez plana. Sada će ova energija u nama, fizička snaga, želja za akcijom, biti sputana. Glavobolje, virusi gornjih respirativnih puteva, kašalj, infekcije disajnih organa, bolovi u vilici, zubima, vratu i ramenima, povrede u teretani, na stadionima, u sportu mogu biti izraženije nego inače. U saobraćaju treba biti vrlo oprezan, vezati pojas, paziti na brzinu. Pripaziti i sa strujom i električnim aparatima. Ugroženija su deca i omladina, na neki način, naročito na igralištima, sportskim salama, fitnes centrima.

Ovan je znak koji predstavlja i vojsku, pa će i ti ljudi, policija i vojska biti aktivnija, naročito za vreme i posle pomračenja Sunca. U toku retrogradnosti desiće se i velika konjukcija između dve planete, dva džina na nebu, Jupitera i Urana ( 21.4 ). Ovo sve može ukazivati da ćemo biti svedoci prošlosti koja se na neki način ponavlja u kolektivnom delu.

Period pred nama je vrlo intenzivan i zahtevan. Komunikacija kojom vlada Merkur, može biti vrlo nejasna ovih dana, te može izazivati nejasnoće, konfuznost, ali i da ona bude izvor frustracija i potisnutog besa, koji je povezan sa retrogradnošću Merkura u Ovnu. Nisu dobri dani za dogovore i pregovore, diplomatiju i miroljubive razgovore. U ovom periodu ne može da se nađe kompromisno rešenje. Zato je savet da se smirite tokom ovog perioda, odmarate, okrenete sebi. Ne tražite rešenja, ali i probleme u drugima. Budite u rutini koliko god je to moguće. Napravite sebi plan za svaki dan, u kojem se ne oslanjate na druge, koliko god je to moguće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *