POMRAČENJE SUNCA (08.4.2024)

TOTALNO SUNČEVO POMRAČENJE  ( 8.4.2024 )

Solarna eklipsa koja nam sledi dešava se 8. aprila, u večernim časovima (tačnije 20.20 po našem vremenu). Ovo totalno pomračenje Sunca su nazvali i velika severnoamerička totalna eklipsa, jer će biti viđena sa ovog kontinenta. U astrološkom smislu upravo ovaj deo planete može biti vrlo aktiviran po pitanju nekih državnih, političkih ali i geopolitičkih, te geografskih dešavanja, kao što su elementarne nepogode, ali i naučnih, naročito onih koje su povezane sa novim tehnologijama. Pomračenje zahvata severnoameričke zemlje od Teksasa, Kentakija i dalje do Kanade, tačnije do Kvebeka.

Ovo pomračenje se dešava na vrlo jakom stepenu u zodijaku, a to je 19. stepeni Ovna. Ovaj stepen je vrlo poznat u astrologiji kao stepen na kome se Sunce najbolje oseća. Na tom stepenu Sunce najjače greje, te sve njegove osobine i ono što predstavlja sama planeta Sunce su najizraženije na ovom stepenu. Astrološkim rečnikom rečeno, Sunce je na tom mestu egzaltirano. U vreme pomračenja, pored Sunca i Meseca, na istom stepenu će se naći i asteroid Hiron. I to je jedna važna informacija za sve koji razumeju i prate astrološke poruke. U isto vreme Mars, koji je vladar znaka Ovna, pa je njegova pozicija vrlo važna u toku pomračenja, će se nalaziti na 13. stepeni Riba u konjukciji sa Saturnom, koji će tada biti na 14. stepeni. Poznat je i taj 13-i stepen Riba po tome što se na tom mestu nalazi pad Merkura ili da kažemo najslabije mesto za Merkura, planetu koja vlada umom, intelektom, razmišljanjem i donošenjem odluka. I naravno, nezaobilazna informacija. Između dva pomračenja, tačnije 1. aprila, Merkur će krenuti retrogradno!

Dakle, pomračenje Sunca će se desiti na stepenu njegove egzaltacije. Kada bi ono trebalo da bude najjače, ono će biti pomračeno, prostim rečnikom rečeno. Mars, koji je vladar Ovna, će tada biti u Ribama, u kojima je jako slab, defokusiran i nejasan, i  ide u zagrljaj  Saturnu, koji ga čeka da mu zada karmički poljubac, jer kako drugačije opisati konjukciju Marsa i Saturna!  Naravno, mesto gde se nalaze ove dve teške i malefične planete je mesto gde je razum u padu. Uz sve to, Hiron, planetoid ili asteroid, nije ni bitno kako ga oslovljavaju, nego šta on predstavlja zapravo, u toku pomračenja bukvalno se nalazi između Sunca i Meseca, na istom stepenu i istoj minuti. Malo jezivo zvuči, sve zajedno, naročito ako znamo da je Hiron predstavnik isceljitelja u nama. Hiron je ranjenik koji traži da bude isceljen. Hiron predstavlja u natalnoj karti mesto gde se nalazi naša rana, koju treba za života da izlečimo. Da li ova eklipsa označava dane i mesece pred nama, do sledeće eklipse, kao dane zajedničkog, kolektivnog isceljenja, pitanje je. Da li je rana naše civilizacijske evolucije toliko zagnojena, da dolaze upravo trenuci kada rana puca, a prljavština izlazi?  Kakvi scenariji mogu biti izrežirani i od prirode Majke koja je vladarka  života na zemlji, a ne neki čovek, organizacija ili država, i kad tad ćemo shvatiti da je ona naš sudija i da će nam ona presuditi a ne neko drugi, mogu samo da se nagađaju.

Sunce ili svest, svetlost i svesnost, tog dana je pomračeno. Hiron, ranjeni isceljitelj je između Sunca i Meseca. A Mars ide u spoj sa Saturnom, koji su u Ribama. Uopšte nije lepa slika na nebu. Uz to, ovo pomračenje je totalno. Pada preko Amerike. Šta god da vam padne na pamet, ima razlog zašto tako mislite i moguće je. Jer mnogo raznih tema, izazova i učenja se trenutno dešava na zemlji, pa su svi scenariji u igri, povodi za otvaranje rane mogu biti razni, ali je samo jedan uzrok. Dakle dani pred nama mogu biti dani spoznaje da postoji rana, koja mora da se leči.

 Pomračenja donose sudbinska dešavanja, koja utiču na ceo svet, ili barem na deo sveta koji je zahvaćen eklipsom, a naš svet ovih godina, naša realnost i sve što vidimo i osećamo oko nas ne izaziva lepotu u oku posmatrača, i sve  brže i jasnije osvešćujemo polarizaciju tokova na zemlji.

Hajde da pojasnim malo ovu eklipsu iz astrološkog ugla. Znamo da je Sunce u Ovnu vrlo militantno, agresivno, violentno. Nažalost, sa prvim pomračenjem Meseca očevici smo njegovog uticaja. Period između dve eklipse, koji je pred nama, takođe je vrlo intenzivan, napet, neugodan. Dešavaju su pomračenja svetla, te u simboličkom smislu, dolazi do smanjene svesnosti, fokusa, razumnosti. Periodi između dve eklipse uglavnom pojačavaju emocije, strahove i sve ono što nas muči trenutno. I kao pred buru, pred pomračenje Sunca, svi smo nervozni, uplašeni, i razmišljamo o mnogim temama, koje su povezane sa ličnim ali i svetskim događajima. Zabrinuti smo.

 Ovo pomračenje Sunca može da se odnosi i na gubitak neke vrlo važne svetske osobe. Jer Sunce u Ovnu upravo može označavati neku javnu, važnu, jaku figuru. A Mars koji se nalazi u tajnom znaku Riba, može da opisuje i nekog atentatora. Možemo reći i da će neka velika vojna sila da omane. Možemo reći da će biti dosta požara, vatrenih sukoba, pucanja elektrike, kablova, gromova, oluja, neveremena, nereda, bunta, revolucija. Ali jedna stvar je sigurna i najjasnija u svemu, taj Mars ide u zagrljaj Saturnu ili u prevodu, što god se bude dešavalo na javnoj sceni i objektivnoj realnosti, to je samo rezultat prethodnih akcija, svih koje su preuzete nekad pre i zapravo su uzrok sadašnje situacije. Svaki korak prošlih akcija doveo nas je sada na ovo civilizacijsko mesto. Ako pogledamo šta se dešava sa dispozitorom Marsa, a to je Jupiter (vladar Riba) da bi videli kakve su ovom Marsu šanse da se izvuče iz neobranog grožđa ili barem nađe neki tračak svetlosti da bi se uhvatio za neku slamku spasa, jer grca pod vodom koja ga vuče na dno, vidi se da je Jupiter ovog meseca vrlo aktivan u tranzitima i ide ka Uranu, u konjukciju, koju zovemo Velika Konjukcija. To znači da će se ovog aprila desiti još jedan astronomski i astrološki fenomen, spoj dva džina na nebu, koji uvek, uvek aktivira važne, kolektivne događaje. Velika Konjukcija se dešava 21. aprila, te možemo sa sigurnošću reći da je ovo pomračenje Sunca najava kolektivnih promena koje ćemo svi osetiti. A za Marsa to znači da ide, nakon spoja sa Saturnom u zagrljaj sa Uranom. Vrlo interesantna situacija na nebu iz ugla astrološkog tumačenja priče ili mita o Hironu, koji će se analizirati sledeći put. Ono što je bitno ovde napomenuti je da Hironova orbita kretanja ide od Saturna do Urana, baš kao što se ovaj Mars, preko svog dispozitora kreće tokom aprila. Prelazak na drugu ravan, prelazak iz onog što vidimo u nevidljivi svet, takođe mogu biti razne teme internet foruma, nakon pomračenja, jer Mars ide od Saturna, planete karme do Urana, preko dispozitora, koji je transcedentalna planeta i ne vidimo je golim okom. Simbolika ovog tranzita se opet na različite načine može tumačiti, ali način nije toliko ni bitan koliko sam put, koji nam sledi, do osvešćenja.

Ako govorimo o uticaju pomračenja na naše lične živote, treba pogledati gde pada ovo pomračenje u natalnoj karti i šta nam aktivira. Naravno, svi koji su ličnim planetama povezani sa znakom Ovna, Raka, Lava i Vage biće aktivirani ovim pomračenjem. Potrebno je analizirati natalnu kuću u koju pada pomračenje i koje životne oblasti će biti obuhvaćene ovim pomračenjem.

I dok pišem tekst o neverovatnim povezanostima planeta i njihovih pozicija baš na pomračenje, gde daju jasnu sliku dešavanja na zemlji; kako upozaravaju, ukazuju, savetuju, čitam knjigu o Učitelju, Hodorovskog i rečenicu koju želim da podelim sa svima, jer jedino objašnjenje na kraju svega može da se pruži upravo njome:

SLUČAJNOST JE PRERUŠENO ČUDO. SLUČAJNI SUSRETI, DOGAĐAJI ILI MISLI SU ONO NEŠTO NEZAMISLIVO KOJE MOŽEMO POVEZATI SAMO SA BOŽJOM PROMISLI.

Veliki plan, velika slagalica u kojoj učestvujemo svi zajedno, da bi nešto više stvorili je nešto što ne možemo da vidimo iz naše perspektive. Iznad nas ili oko nas, svejedno, je mnogo inteligentnija energija. Ako ste na strani stvaranja i učestvujete u tkanju ove čudesne velike slagalice i osećate je, verujete i znate zapravo da ste u misiji, u kreaciji i svrsi, ne brinite, pa ni u vezi ovog pomračenja. Sve je u redu. Uvek je sve u redu, kada verujete u čuda, jer jedino njih možemo povezati sa životom, prirodom i božjom promisli. Dolazi period isceljenja, čoveka, nas. Ali, da bi se iscelili, neophodno je da spoznamo ranu i šta je to što treba da iscelimo. Upravo je pred nama vrlo važan istorijski momenat, u kome svako od nas treba da radi ono zbog čega je u ovom momentu na planeti. Da bi se iscelio.

Nastavak ovih sinhoniciteta sledi, možda je bolje reći nastavak događaja od pomračenja Sunca,  jer 21. aprila kada se dešava velika konjukcija, spoj Jupitera i Urana, u Biku. Venera, koja je dispozitor ove konjukcije, gle čuda, baš u tom trenutku na 19.stepeni Ovna! Na mestu gde ste Sunce najbolje oseća! Idemo dalje!

4 Replies to “POMRAČENJE SUNCA (08.4.2024)”

  1. Hvala. Tekstovi su vam .odlicni . Imam jedno pitanje za Vas ?
    Kako povezati SA u Ovnu 25*hiron u ovnu na 2* cvor severni u ovnu na 10*( 11 i 12 polje ) i Mesec u strelcu 19*( 7 i 8 i) , mars u lavu na 16 * .Trigon .
    Ur i Ju na 21 * u biku u 12 polju. Cvor preko cvora ( sever) . Sta konkretno pogledati ? Ps. Napisite vise o konjukciji i njenom znacaju lokalno i mundano i licno . Hvala unapred .

  2. Da l moze mišljenje na moju poziciju smc na 19 stepenu ovna gde se dešava pomračenje Sunca…Inače mi se ta konjukcije dešava u sedmom polju i Mars u mojoj karti je na 6*znaka riba u 6 polju.
    Hvala

    1. Pomračenje Sunca treba analizirati u sklopu analize godišnjih prognoza. Vaš Mars je sad takodje aktiviran i Saturnom, koji tranzitira znakom Riba, te je moguće da možete narednih šest meseci imati promene u poslu, zdravstevnim, ali i vezano za partnerstvo, ali ako radite poslove koji su povezani sa javnošću, onda ne mora značiti da ćete imati neke probleme u emotivno partnerskom smislu. Sve zavisi i od vašeg vladara horoskopa, dakle kako je postavljena planeta koja vlada vašim podznakom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *