PUN MESEC ( 29.9 )

PUN MESEC 29.9

Pun Mesec na osi Ovan/Vaga. Uz ovaj aspekt Sunca i Meseca, kada su dva svetla na različitim stranama, najudaljeniji jedan od drugog, istog dana odigrava se i aspekt između Venere i Urana, loš aspekt, koji se ponavlja već treći put ovog leta ( Venera je bila retrogradna, pa je više puta prolazila ovim putem! ).

Zodijačka osa Ovan/ Vaga, koja je aktivirana ovim punim Mesecom, donosi nam spoznaje o sebi i odnosima koje gradi naše sopstvo. Mi nismo naše ego, mi smo sastavljeni i od dubokog mora emocija, ali i od našeg tela. Ono što nam je najudaljenije u našem životu su drugi ljudi koji su oko nas. Teško nam je razumeti druge i njihove potrebe iz kojih prave razne akcije, iz kojih se stvaraju dešavanja i događaji koje isto ne razumemo. Ima jedna poruka zvezdanog neba nama ovih dana koja se može lako prevesti na običan jezik  – mi ne razumemo ni svoje emocije, svoje misli i svoje telo, a kamoli druge. Zato je savet ovih dana, naročito do kraja radne nedelje, da se fokusiramo na osvešćenje svojih misli i svega onog što osećamo, radimo i govorimo drugima.

Pun Mesec donosi talasanje emocija, burno more u kojem plivamo. Lako može da nas baci na dno, pa opet uzdigne i tresne u vodu,  setite se tog osećaja. More emocija u nama je mnogo jače nego naše misli. Uz opasno more stiže i kraljica ljubavi Venera u nezgodno vreme u igru. Vrlo lako može da postane kraljica drame, pa nervoza i stres, jer ponovo dolazi u sukob sa Uranom, koji je muči već nekoliko godina od kada je u Biku, željom za promenom, emotivnom transformacijom, slobodom. Ona želi da je oslobodjena okova prošlosti, ali ne može da pogleda u sebe, jer je zaslepljena ( Lav, ego ), jer je uplašena promena, jer ne zna kuda će. Svet koji je bio pre ne može više da postoji, pa korak do slobode, koji je plaši je povezan sa njenim unutrašnjim nemirom i strahom od promena.

Ovih dana jake unutrašnje transformacije. U zavisnosti od postavke naših planeta, svako će doživeti odnos ja/ drugi na svoj način.

Usredsredite se na sebe. Sve što tražite izvana, već je unutra. Što bi se reklo astrološkim rečnikom, svaka životna oblast u natalnoj karti je pokazana jednim poljem vaše natalne karte. Samo vi i postojite i odnosi između drugih ljudi, koje VI birate. Budite u miru ovih dana, potrudite se da budete takvi.

SUNCE U VAGI ( 23.9 -23.10.2023 )

Sunce ove godine ulazi u znak Vage 23.septembra. Pa, srećan rođendan drage Vage!

Kakva će generalno biti godina za ove lepe, otmene, odmerene i miroljubive dame i gospodu, zavisi, pre svega, od postavke Venere tokom njihovih rodjendana. Naravno, treba imati u vidu i ostale postavke planeta ali i druge fenomene, kao što su pomračenja, pa eto baš jedno će se desiti 14.10 !

Venera je još uvek u znaku Lava, iz kojeg ne izlazi od početka juna, jer je bila retrogradna. Ipak, i tom vatrenom putovanju će doći kraj, 9. oktobra, kada udje u znak Device. U toku ovog perioda Mars je u Vagi do 12. oktobra, a Merkur već 5.10 iz Device, ulazi u Vagu. Vrlo interesantne promene tokom tih dana pojačava i izlazak Plutona iz retrogradnosti 11.oktobra. Važno je napomenuti da pun Mesec stiže 29.9, te od tada do pomračenja Sunca koje će se desiti 14.10, možemo očekivati dodir mača boginje pravde, na našim ramenima!

Šta sve označavaju i donose ove turbo promene na nebu vrlo važnih, ličnih planeta, a zatim i pomračenje Sunca, a posle i Meseca, koje će se dešavati u znaku Škorpiona, zavisi od naših postavki planeta. Ipak, za Vage velike i sudbinske promene na vidiku. Naročito za one koje su rođene u zadnjoj dekadi Vage, od 12. do 23. oktobra. Sudbinske promene mogu biti vrlo pozitivne, od udaje, začeća, dobijanja novog posla, povišica, kupovine stana, tako željene nekretnine. Ali, događaji koji spadaju u sudbinske u negativnom smislu, mogu govoriti o raznim gubicima, materijalnim ali i emotivnim. Treba pre svega pogledati lične godišnje prognoze, kao i gde ovo pomračenje pada u natalnoj karti.

Pomračenje Sunca, na vrlo delikatnom stepenu ( mesto pada Sunca ) će doneti, ne samo na ličnom, nego i na kolektivnom nebu velike promene. Ego pada, maske padaju, a mač boginje pravde, Dike, će da presudi u korist nas, samo ako vaga koju drži u svojoj levoj ruci, onoj koja se odnosi i oslanja na srce, bude u balansu. Šta se ovde stavlja na vagu, pitamo se. Na jednoj strani smo mi, a na drugoj odnosi sa drugim ljudima. Odnosi, svi odnosi koje gradimo u našem životu, na kraju puta će nam i presuditi. Koliko smo bili fer, pravedno gledati u te odnose, kako smo davali toliko dobijali i obrnuto. Ukoliko postoje konfliktni odnosi u našem životu, sigurno je da će tas jedne vage biti teži nego naša duša. Jer ti nedefinisani odnosi samo otežavaju naše srce i dušu. Teret su nam.

Evo dolazi vreme raščišćavanja odnosa. Do kraja oktobra, pa i malo dalje, do sledećeg pomračenja, Meseca, koje će se desiti početkom oktobra, planete aktiviraju jaku potrebu da se svi odnosi nivelišu. Stave pod libelu. Izjednače, poravnaju. Završe. Kako god želite. Da bi se odnos sa bilo kime definisao, potrebno je da napravimo dvosmernu ulicu, iz naše duše do duše druge osobe. Da razumemo, osetimo i osvestimo potrebe i druge strane, ne samo svoje. Sigurno da će nam u tome pomoći pomračenje Sunca, koje se eto baš dešava na mestu pada Sunca ( ega ).

Za odnos je potrebno nešto više od strasti i zaljubljenosti. Treba zrelost u ljubavi, koja se zove trajanje, razumevanje, prihvatanje, odgovornost, tolerancija. A opet da bi uspeli u tome dovoljno je samo jedno – spustiti ego. Pogledati iz srca i duše osobu preko puta nas. Iako zvuči vrlo lako, najteži zadatak na zemlji. Odnosi. Položimo ovaj put, zaokružimo odnos, bilo koji. Jer će biti sigurno lekcija tokom oktobra. Srećno!

DEVICA ( 23.8 – 23.9)

Devica ( 23.8 – 23.9 )

Kada Sunce počinje da manje prži, kada su žitna polja, vinogradi i bašte nabubrele od plodova koje nam daruje zemlja, ulazimo u poslednji znak koji pripada letnjim znacima. Devica je promenljivi znak, jer kao i svi poslednji znaci jednog godišnjeg doba, i ona nagoveštava promene koje nam dolaze. Prelazimo iz leta u jesen, u vreme rođendana pripadnika ovog znaka. To znači da imamo vremena da se pripremimo za novo godišnje doba koje nam donosi hladnije dane i oskudnije darove prirode. Vreme je za žetvu. Pripadnike znaka Device krasi radinost, požrtvovanost, potreba  za svrsishodnošću i odgovornošću. Oni će vredno da sakupe te plodove i da naprave zalihe, zimnicu i da prištede. Zato su uglavnom skromni, jednostavni i imaju veliku potrebu da pomažu drugima.

 Ali leže im  i poslovi  koji su povezani za materijalizaciju, proračune, analizu i preciznost, ima ih u službama za podršku, socijalnim ustanovama, poštama, bankama, bolničkim, laboratorijskim i medicinskim ustanovama, organizacijama za pomoć ugroženim i svugde gde treba dati sve od sebe da bi pomogli svojim radom, savetima i konkretnim koracima, malim, nevidljivim u velikom sistemu, bez kojih se zapravo, ne može.  Vredne Device su najveći radoholičari zodijaka. Bitno im je zdravlje, brižni su po pitanju tela i hrane. Zapravo najdominantnija emocija u njihovom životu jeste briga. Stalno na oprezu, često opterećeni tuđim mišljenjem, pomalo nesigurni u  sebe i svoju vrednost, najviše energije troše na analizu i intelektualizaciju emocija, pa zbog toga se kaže da im razum i logika uvek idu ispred emocija.  Ovaj znak vlada šestim poljem zodijaka i pripada zemljanim znacima. Ženski, promenljivi znak ukazuje na potrebu za konkretizacijom, ali i davanjem sebe za druge. Znak Device, kojom dominira brižnost i požrtvovanost gde god padne u natalnoj karti pojačaće ove osobine, te ako je u pitanju polje posla, karijere i novca ove  osobe mogu očekivati upravo veliki fokus  svoje energije ne intelektualne analize i pripreme do u tančine svih planova, pa  eventualni rizici  će biti smanjeni na minimalni nivo. Uvek na oprezu, to je njihov moto, često i nesvestan, jer i oni se možda bore protiv tih svojih duhova koji od njih traže da budu perfektni u svemu i da imaju kontrolu nad svim. Teško je biti Devica, mnogi kažu.

Znakom Device vlada planeta Merkur. Od njegovog hoda, dok budu rođendani Devica, će zavisiti i njihova cela godina. Zato je najvažnija informacija za njih ali i za sve ostale, kretanje ove planete po nebu. Merkur je uglavnom tri puta godišnje retrogradan, po 24 dana. U vreme retrogradnosti se ne preporučuje ulazak u nove projekte, potpisivanje novih ugovora, kupovine ili prodaje bilo čega. Ne bi trebalo u tom vremenskom razdoblju da idemo na oepracije, hirurške intervencije ili bilo kakve aktivnosti i akcije za koje želimo da se dobro završe. Merkur je planeta koja vlada našim mišljenjem, učenjem, komunikacijom, odlukama. Uvek se nalazi blizu Sunca, od koga se najviše može odvojiti jedan znak ili 30 stepeni. Zato kažemo da je Merkur planeta koja vlada našim mentalnim i intelektualnim delom, koji je blisko povezan sa našim egom. Kako ćemo se snalazati u saobraćaju, putovanjima, komunikaciji sa drugima, da li znamo lepo pisati, da li smo rečiti, načitani i kako zračimo u intelektualnom domenu, zavisi od postavke Merkura u natalnoj karti.

Ulaskom Sunca u Devicu svi uvek osetimo energetsku promenu i fokus prebacujemo sa lenjosti i uživanja na nešto drugo.Vraćanje na stare obaveze, učenje, rad, uvek se dešavaju upravo u ovom trenutku prelaska leta u jesen, u koji nas uvodi znak Device. Uvek treba obratiti pažnju da li je u toku prodjendana pripadnika ovog znaka baš retrogradan Merkur, jer to je znak da nam slede  lekcije koje se ponavljaju u  životu, ali i na globalnom nivou. Trebalo bi ih ovog puta završiti. Potrudimo se, baš kao prave Device, jer one nas lepo uče tome.

Od 23. avgusta eto, baš kad kreću njihovi rodjendani ove godine, kreće i retro Merkur. Neće biti laka godine za pripadnike ovog znaka, naročito one koji su rodjeni u prvoj dekadi, od 23.8 do 3.9, jer će ovog puta u vreme njihovih solarnih rodjendana biti i Venera retrogradna na nebu. Dve vrlo važne planete idu unazad, pa je to znak da će i oni da biti suočeni sa starim lekcijama. Ispiti će pljuskati sa svih strana, životni ispiti, koje nisu položili u prethodnom periodu.

Saturn, vladar karme, naš učitelj ali i mučitelj, upravo ide kroz znak Riba, i to kroz prve stepene ovog znaka, koji je opozitan znaku Device. I to može biti poteškoća za njih, jer ovaj strogi učitelj direktno gleda u njihovu kuću i prati svaki njihov korak, naročito u vezi odnosa, koji su sada na testu. Pored Saturna, u njihovoj kući odnosa se već duže vreme nalazi i planeta Neptun, pa je poslednjih godina, vrlo teško za njih da uspostave ozbiljnu i realnu vezu, da izbalansiraju odnose ne samo emotivne, nego i sve ostale. Neptun unosi potpuno nerazumevanje, maglu, nejasnost i pod njegovim velom tajni, kao da ne mogu da vide, jasno procene i iz jasnog srca osete koja je prava osoba za njih, gde je istina u mreži intriga, nesporazuma i svega ostalog što donosi Neptun u Ribama. Sve do 2025 ( 30.3.2025) godine, kada Neptun napokon ulazi u znak Ovna, naročito Device rodjene poslednjih dana ovog znaka, mogu da se osećaju teško po pitanju odnosa, naročito što sami sebi ne mogu da objasne neverovatne okolnosti pod kojima se dešavaju čudnovati odnosi, koji su sigurno povezani sa karmom i učenjem jedne vrlo važne životne lekcije.

Ipak, tokom ovog perioda, Jupiter će ima pružiti podršku, jer on tranzitira kroz znak Bika, pa lepo gleda i pruža velikim osmehom i pozitivizmom pomoć, sreću ali i neverovatne prilike, naravno, povezane sa novcem, poslom, inostranstvom ali i daje mogućnost za nove ljubavi, koji u periodu od 7 do 11.9 mogu biti najviše aktivirane. Sunce, prolazeći kroz Devicu pravi i dobar odnos sa Uranom, od 15.9 do 17.9, i sa Plutonom od 20.9 do 22.9. Lepa podrška dalekih planeta, može da svima nama donese plodonosne ponude, dobre odluke i iznenadne susrete, ljude i događaje, koji mogu ostati u našim životima mnoga leta. Od 15. septembra i mlad Mesec, pa je to period koji pokreće dobar period novih početaka!

MLAD MESEC U LAVU ( 16.8 )

Mlad Mesec 16.8

Mlad Mesec u Lavu. Pred kraj znaka Lava kreće novi lunarni ciklus. Pre nego što napravi spoj sa Suncem, što označava novi mesečev ciklus, dotaće se i sa retrogradnom Venerom. Vrlo su izražene strasti ovom postavkom vrlo ličnih planeta na nebu. Venera, Sunce i Mesec u Lavu, sigurno se odnose na nove početke u ljubavi, samoodnosu, kreativnom delu nas, deci, unutrašnjem detetu. Na neki način svakom od nas će se aktivirati kuća Lava, naše Sunce i peto polje naše natalne karte. Ne može se sa sigurnošću reći da ovaj stelijum u Lavu donosi nove ljubavne priče ili  da pokreće nove stastvene, avanturističke ili romantične emotivne teme, ovo više liči na  aktiviranje našg sopstvenog unutrašnjeg bića, aktiviranje ljubavi prema sebi. Ipak, svakome je drugačije postavljeno polje ljubavi, kreativnosti i emocija.

U isto vreme tog dana, Merkur i Mars najbliži jedan drugom, u znaku Device. Posle toga će Merkur polako da posustaje  pa kreće retrogradno istog dana kada i  Sunce udje  u Devicu ( 23.8 ). Venera i Merkur od tada u retrogradnom hodu, što je veliki znak vraćanja prošlosti u mnogim oblicima, oblastima i događajima, u naše živote.

Zašto ne možemo da pustimo kreativnost iz sebe. Nekada znamo da možemo više, da imamo dar ili želju da nešto pokrenemo, ali smo zakočeni. Često se pronadje razlog  u  prošloživotnim teškim lekcijama, koje nas koče da se ponovo pokrenemo u nekoj oblastu u kojoj smo omanuli u prošlosti. Ne moraju to biti prošli životi, nego obrasci iz porodice, teret porodične karme koji nosimo. Ovih dana, naročito od trenutka kad Mesec krene u novi ciklus, pa narednih nekoliko dana, pokušajte otkriti kamen spoticanja, fokusirajte se na sebe i svoj unutrašnji monolog, koji držite sami sebi i šta vam on govori. Pokrenite se, u onome  što volite, jer Lav je znak koji je povezan sa Suncem, onim jednim jedinim, jedinstvenim, povezan je sa našim duhom. Po čemu ste jedinstveni, pronadjite tu iskru u sebi, pokrenite se u onome što vam ide lagano. Ako i dalje osećate težinu i teret koji sigurno nije vaš ili ne iz ovog života, radite na otklanjanju istog. Postoji mnogo načina, samo je pitanje da li želite da ga se otarasite.

Jasno razmišljanje i rasudjivanje ne zahteva toliko inteligenciju koliko samu hrabrost ( Tomas Sas).

Evo jednog lepog perioda ispred nas,  kada smo podržani zvezdama da probudimo hrabrost u nama.  

VENERA KVADRAT URAN

VENERA KVADRAT URAN ( 9.8 )

Lepo ide ova Venera na nebu unazad. Sve je tajnovitija, a opet kao da izlazi u realnost ono što nam vadi iz dubokih, mračnih pukotina prošlosti. Svakome ponešto. Neki dug iz prošlosti, neku neplaćenu kamatu. Neku davnu povredu, koja boli na promenu vremena. Boli u telu, ali i u duši. Naročito  udara na emocije, koje su, do sada bile prekrivene prašinom svakodnevnih obaveza. Pa kad  krene Venera retrogradno, onda osetimo tupi bol u duši, a emocije koje donosi tranzit kroz Lava, mogu biti povezane sa povređenim egom, sujetom, ljubomorom, neiskrenošću drugih u odnosu na nas. Tajnama, koje postaju transparentnije.

Dolazi ponovo Venera u napet odnos sa Uranom, od 9. avgusta. Već se desio ovaj aspekt kada je išla direktno, početkom jula, ali sad ponovo i mnogo jače udara. Jer drugi put rana jače boli.  Naročito što će i Mesec na nebu od 8. avgusta biti u znaku Bika, vrlo blizu Urana, kada se dešava egzaktan aspekt.

Ove dve planete u lošem odnosu nam donose veliku potrebu za oslobođenjem od ograničenja bilo kakve prirode. Najviše emotivne. Raskidi veza, nagli i neočekivani, a zapravo neophodni prekidi, dešavaju se najčešće kada je na snazi ovaj aspekt. I dešavalo se to i pre, jer Venera ide unazad, pa ponovo donosi tu potrebu da se raskinu veze koje nas koče i mreža u koju smo se upetljali nekad davno, treba da bude raspetljana oko nas i u nama, da bi slobodno plivali, kretali se, otvorenog duha i slobodnih pokreta, udahnuli punim plućima i odlučnim zamahom zaplivali, nakon otpuštanja svega što nas steže i veže, u otvoreno more, čistih emocija, sa iskrenom željom za novim spoznajama i iskustvima.

Šta je to što nas koči i pravi izazove trenutno. Uran, sa Mesecom u noći 9. avgusta se nalazi u znaku Bika, zajedno sa Jupiterom, koji će takođe biti involviran u ovaj aspekt. Uran i Mesec u zagrljaju, stresan momenat, kada se naša duša i osetljivo eterično biće, približava nervoznom Uranu, koji hoće sad i odmah sve da menja. Ali da, Uran je u Biku, u svom padu, i tako sve teže podnosimo nervozu i stres koji dolazi sa neispunjenim željama naše duše. Mi bismo a i ne bi da se menjamo, ili barem  želimo da to ide sporo i lagano. Medjutim, ovih dana, kada Venera ide retrogradno u napet aspekt sa Uranom, sve će biti naglo i vrlo traumatično. Iako je razvoj duše i naših emocija neophodan i nekako nam je jasno da treba da prihvatimo promene, opet ćemo to da osetimo kao nešto strašno i loše za nas, a ustvari na duže staze gledano, vrlo isceljujuće.

Sunce je zajedno sa Venerom. Uskoro će se ove dve planete spojiti. I to je jedan predivan trenutak, kada se stvara novi krak petokrake, one koje tka Venera na nebu kada se spaja sa Suncem svaki put.  Da bi stvorila zvezdu, da bi sinula i bila to što jeste, najsjajnija zvezda na našem nebu, zvezda Danica, ono zbog čega postojimo i čemu svi težimo, istinskoj ljubavi, ona mora proći kroz raskid sa prošlošću, ovog puta, mora doživeti taj teški aspekt sa Uranom.

Šta je to sa čime treba da raskine, samo ona to zna. Ili mi sami. Razmislimo koje su to veze koje nisu dobre za nas  a koje smo odavno trebalo da prekinemo. Možda su prijateljske, emotivne, sa decom ili roditeljima. Trebalo bi da menjamo naše odnose sa drugima, ukoliko nisu dobri za nas. Venera je prvenstveno planeta koja govori o odnosima sa drugima. Kada ide unazad, treba da proverimo ili će nam se samo nametnuti ovih dana, koji odnos nije dobar za nas. I treba da se pozabavimo time.

I na kraju, trebalo bi da čekiramo našu ljubav prema sebi, i drugima. Zavolimo sebe ponovo. Budimo zvezda svog života, glavna uloga i tako da se ponašamo. Stavimo sebe na celu sliku ekrana. Probudimo ljubav u sebi, prema najvažnijom osobi svog života. Prema sebi. Tako ćemo lako da uskladimo sve ostale odnose u našem životu.

MESEC U RIBAMA ( 3.8 -5.8 )

Naredna dva dana Mesec na nebu prolazi kroz znak Riba. U ovom znaku već od ranog proleća nalazi se i planeta Saturn, karmički učitelj. Ali, mora se i napomenuti da je i Neptun u Ribama, već dugo, tačnije, uskoro i izlazi iz ovog znaka kojim vlada. Neptun je bog mora, Posejdon u grčkoj mitologiji. Kao što njegov brat Jupiter ili Zevs vlada gornjim, zemaljskim svetom, a drugi brat, Pluton ili Had, donjim, njemu je pripalo carstvo vode. Nama uglavnom nepoznato. Jedino oni koji rone sa bocom kiseonika, mogu zavesu tajnog života da odškrinu i osete savršeni mir tišine, nekog drugačijeg života, kojim vlada red i hijerahija, žive boje i neobični oblici raznih bića koji su sakriveni od našeg pogleda. Pored toga, voda je zgusnuta i u njoj je sve sporije. I kao  da naše misli odustaju od brzine, pa se fokusiraju na slike i obrise nekog drugog života, prestaju juriti . Naše misli se pretvaraju u osećaje i impresije. Vreme je drugačije u vodi, pa je bitno osvestiti da smo sada u vremenu kada su aktivirana naša osetila. Kreativnost, sećanja i slike iz nekih prošlih života, koja su se desila u ovom, sve može da stane u san ili u priču. Sve je čudnovato, povezano sa svime, i sadržano u simbolu Riba, u kome su dve ribe povezane nitima, nekad vidljivim a nekad nividljivim. Ovih dana možemo da osvestimo povezanost sa raznim dimenzijama sebe ali i gde su drugi u nama, gde smo ih sreli i koja je njihova uloga u našem životu. Kao u pozorištu, gledamo predstavu i mi smo ujedno i gledalac i učesnik u jednom događaju koji se dešava. Bacamo krišom poglede po ljudima oko nas, iako je mrak, osećamo prisustvo mnoštvo ljudi, zbog kojih se dešava predstava. I onda, dok je Mesec u Ribama, dobijamo neverovatne poruke, ako samo malo zaronimo u prekrasan život koji se dešava u nama, pun impresija, kreacija, slika i utisaka, sećanja. Lepo je ovih dana biti umetnik. Ali ako niste,  budite umetnik svog života. Udahnite duboko i dugo, makar dva dana, punim plućima kiseonik i zaronite u šareno morsko carstvo vaših emocija i pronađite najlepšu. Tako ćemo lakše svi doživeti realnost, koja zapravo nije naša, nego je neko kreira za nas. Možda je bolje da idete češće u pozorište ili gledate neverovatne filmove, koje je neko zapravo proživeo u sebi. Treba verovati ovih dana u čudo i nemoguće, jer je to sve moguće, čim smo to zamislili. Sve je moguće, život je čudo, a vera i kreativnost, kojima vlada znak Riba, zavisi samo od vašeg filma koji imate u glavi. Budite kreator svog života i birajte druge ljude za uloge koje su vam važne. Dobro more želim!

SUNCE U LAVU ( 23.7 -23.8 )

Lav ( 23.7 – 23.8 )

Zašto svi žele da budu Lavovi?  Zašto je ovaj znak na ceni i najviše tražen u horoskopu. Evo razloga : Lav je peti znak zodijaka, vlada  petom kućom koja se odnosi na ljubav, zadovoljstvo, uživanje, hedonizam, decu, zabavu. Sunce je vladar ovog znaka. Sunce je izvor života. Najjače prži kada je leto, eto baš kada Lavovi slave svoje rođendane. Svi volimo ovaj godišnji period, jer smo na odmorima, moru. Opušteni smo i uživamo u porodičnom druženju, prijateljima i maksimalno osećamo želju da budemo voljeni i da damo ljubav. Jer letnje ljubavi su zaista potpomognute suncem, morem i opuštenošću koje nam pružaju ambijenti prirode.

Da nema Sunca, zapravo, ne bi bilo ni života. Svest, svesnost, iskrenost i transparentnost, uživanje, lepota i sreća, život, stvaranje, kreativnost su pod okriljem ljubavi i povezani sa ovim znakom.  Lavovima dominiraju želje koje su povezane samo sa jednim osećanjem – ljubavi. Ovo je muški, vatreni znak i odnosi se na stvaranje i volju. Lavovi imaju izraženu crtu postojanosti, strpljenja i upornosti. Želja za dominacijom, statusom, viđenošću je povezana sa planetom Sunce. Sunce vlada našim egom, intelektom i statusom.

Dobra strana ovog znaka je visoka svest o sebi, pa samim tim daje im mogućnost  svesti o drugima i svemu oko njih. Svest je fokus. Lavovi ga itekako imaju, te ukoliko njihova pažnja ode na jednu osobu, u emotivnom smislu,ona može postati i opterećujuća za njih i druge, jer  postanu okupirani voljenom osobom,  postaju posesivni, sujetni i egocentrični.

Lav je znak koji je stvoren za menadzerstvo, odnose sa javnošću i marketing. Veliki su individualci, te uglavnom rade poslove koji su povezani sa njima samima, tačnije poslovi zavise od njihovih sposobnosti. Većinom su na  visokim položajima, privatnim biznisima, ali i u industriji zabave. Rođeni glumci, zabavljači, imaju puno umetničkih talenata, ali njihov najveći izazov je pobediti lenjost. Jer upravo to što znaju da su dobri u svemu, ne razvijaju, recimo kao Jarčevi, svoje mogućnosti i kapacitete do krajnjih granica. Dobijaju sa lakoćom ono na šta se namere, kada se odluče i krenu u osvajanje osmehom, šarmom, duhovitošću, laganom komunikacijom. Rođeni su zavodnici, vole igru.

U zdravstvenom smislu najugroženiji su im vitalni organi – srce, kičma i oči. Imaju krupniju građu, pa je neophodno da se bave sportom ili nekim vežbama istezanja, upravo zbog kičme i leđa.

Svake godine najosetljivi periodi su im u vreme pomračenja Sunca i Meseca, koja se dešavaju barem dva puta u godini. Solarni horoskop koji se pravi od rođendana za rođendana daje im jasnu sliku gde ide njihova energija i u šta treba da fokusiraju pažnju,  u toku nastupajuće godine.

Ove godine, period između dva pomračenja ide od 14.10 do 28.10, a sledeće godine od 25.3 do 8.4. Tada mogu očekivati važne događaje, bitne odluke, nove ljude ili odnose u životu, sudbinska dešavanja.

Tokom ovog perioda, od 23.7 kada Sunce udje u Lava do 23.8, kada kreće period vladavine znaka Device, vladar Lavova, Sunce, napraviće napet aspekt sa Jupiterom, 6 i 7.avgusta, te se ne preporučuju u tom periodu nikakva ulaganja, finansijske transakcije, kupovine ili prodaje, potprisivanja ugovora, kredita itd. Od 16. do 18.8 Sunce će napraviti takođe napet odnos sa Uranom, pa to mogu biti dani velike nervoze, stresa, pa i velikih izliva emocija koje mogu naročito nepovoljno da se odraze u emotivnim odnosima, ali i u poslu. Nezadovoljstvo može kulminirati u tom periodu, pa da pored izliva besa i neraspoloženja, dožive i neku nezgodu. Trebalo bi se pripaziti tih dana i u zdravstvenom smislu.

Ipak, za Lavove vrlo zanimljiva godina, jer će  upravo od trenutka kada Sunce uđe i aktivira njihov znak, Venera krenuti retrogradno i to baš kroz njihov znak. Stare ljubavi, prošlost u emotivnom smislu može da ih ponovo obuzme, ali i emocije koje su nekad osećali da im se ponovo vrate u život u vidu pojavljivanja neke osobe koja će ih zaintrigirati. Ali i oni sami da vrate ljubav prema sebi. Od 13. do 15 avgusta Sunce će biti u zagrljaju sa retrogradnom Veneru, na dvadesetom stepenu Lava.  Sunce i Venera, ljubav je osvetljena, jasna, otkrivena. Venera pravi ovog 13. avgusta tačku kojom spaja zvezdu, koju pravi svojim tranzitom oko zemlje, svaki put kad se vidi sa Suncem. Osmogodišnji ciklus kojim zaokruži jedan  naš razvoj, pre svega emotivni, u vezama, odnosima, sa sobom i svojom kreativnišću,   je vrlo važan ciklus za nas zemljane. Zapravo najvažnija tačka ili datum  u ovom periodu jeste ovaj 13.8.

Otvorite se za ljubav. Pogledajte jasno oko sebe i u sebe. Šta vas muči i šta vam smeta da otvorite svoje srce ka kljubavi. Radite na otpuštanju svega što vam ne dozvoljava da uživate u životu. Da budete u miru sa sobom. Jer mir jeste ljubav. Sve drugo je sa druge strane, one koja je nasuprot Suncu.

MARS U DEVICI ( 10.7 -27.8.2023 )

MARS U DEVICI  ( 10.7 -27.8 )

Usred leta evo nove promene i hladnog talasa koji nas može zapljusnuti od planete koja bi trebalo da nas podigne, ugreje, aktivira i pokrene. Mars izlazi iz znaka Lava i 10. jula kreće svoj put kroz oprezni, ozbiljni i poslovni znak Device. Ok, to i nije loše rekli bismo. Ali, do 24. avgusta, dok ne uđe u Vagu, pored ove promene, koja neće biti ugodna za mnoge, jer će nedostajati inicijalne sirove energije od ove planete, u nama samima, ali i u atmosferi oko nas, desiće se mnoge promene. Jedna od njih stiže već tri dana nakon marskovog ulaska u Devicu. Naime, osa čvorova menja svoje znake. Severni čvor ulazi u znak Ovna, a južni mesečev čvor u znak Vage. Vrlo interesantna dešavanja nas čekaju narednih godinu i po dana, jer toliko ovim čvorovima, treba da pređu jedan znak. Interesatno je da ovog leta, baš kada Mars bude u ovom ženskom, zemljanom znaku, Venera kreće retrogradno i to kroz znak Lava. Kako Mars bude dublje gazio kroz Devicu, vladar ovog znaka, Merkur, će polako ali sigurno usporavati i pred sami kraj ovog Marsovog tranzita, krenuti retrogradno. Od 29. jula, Merkur će ući u Devicu, što je takođe važna informacija, naročito zbog Marsa, pa svi Ovnovi i Škorpioni,  najviše će da osete talas racionalizacije, analize i svega onoga što ovaj znak predstavlja, u svojim životima.

Mars je vladar znaka Ovna i Škorpiona. Prvenstveno pripadnici ovih znakova, ali i svi koji imaju podznak ili Mesec u ovim znacima, mogu da osete pad energije i fokus njihovih interesovanja kreće u pravcu posla, karijere, službe a u emotivnom smislu mogu da osete netrpeljivost prema drugima, da im se probudi kriticizam, cinizam i analiza drugih, nestrpljivost, analiza svega, više nego inače. Mars u Devici je strateg. Ovaj Mars ne ide u borbu, nema inicijative, on kalkuliše. Kritički nastrojen prema svima, pa i prema sebi, jer nema one sigurnosti i samodopadanja kao kada je bio u znaku Lava, može da verbalno i vređa, iz sumnje, straha ili preterane brige oko svega. Kukavica, jer ponekad  druge spušta da bi sebe podigao.

Devica je ženski znak, a svim znacima koji su povezani sa ženskim principom vlada emocija koja je povezana sa brigom i strepnjom za druge. Mars, ratnik i simbol muškosti, gubi od svoje snage, čim u startu kreće da razmišlja kako i šta uraditi. Sumnja. Analizira. Priprema se nadugo i naširoko kako i šta da kaže. Vežba do perfekcionizma. To znači da je muška energija na globalnom planu u padu. Naročito u ovo vreme kada njegova ljubavnica, Venera, kreće unazad i odlazi od njega. Tokom perioda do 29.7 kada koliko toliko ima podršku Merkura koji je u Lavu, pa mu daje i malo više dostojanstva, napraviće tokom 20 i 21.jula vrlo loš aspekt sa Saturnom. Opozicija ove dve planete, u ženskim znacima, nikako nisu dobre i odnose se na porodičnu karmu, prenos lošeg sa starijih na mladje. Obe su nesvesne planete, što znači da svi na neki način možemo osetiti sukob mlade i stare energije u sebi, najviše na energetskom nivou, ali i na fizičkom. Bolovi mogu da budu pojačani, kičma i mišići, vezivna tkiva.

Od 29.7 Merkur ulazi u Devicu i brzo se pridružuje Marsu, mada egzaktne konjukcije neće biti, jer Merkur polako usporava tokom avgusta svoj hod i 23. avgusta kreće retrogradno. Upravo tih dana, zapravo nekoliko dana pre, kako Merkur bude sve sporiji, na nebu će Mars doći u opoziciju sa Neptunom. Od 20.8 do 24.8 možemo svi osetiti vrlo slabu životnu energiju, manjak koncetracije, uspavanost i nemotivisanost. Loš odnos Neptuna i Marsa može svakako da donese tih dana i razne probleme u saobraćaju, u komunikaciji, pokretima. Svakako jedan od lošijih perioda za bilo kakve nove početke i zbog retrogradnosti Merkura ali manjak empatije, nedostatak intuicije, ili gubitak konekcije sa svojim unutrašnjim glasom i verom u sebe, najviše može pogoditi Ovnove, Device,Škorpione, Ribe, jer ovaj aspekt upravo se odnosi na to. Rušenje snova, vere u sebe ili drugih u nas, preterana analiza i kritikovanje, mnoge potencijalne emotivne veze može da prekine. Nedostatak vere u ljubav izraženo ovih dana.

Ipak dobrih perioda, naročito za posao, konstruktivne poteze, kupovine ili prodaje ide od prvog i drugog avgusta, kada Mars pravi dobar aspekt sa Jupiterom, što je svakako dobar aspekt i za ulaganja novca u nove stvari i projekte. Dobar period za realizacije, stvaranje novih kontakata i slično je  17. i 18. avgusta, kada Mars pravi dobar aspekt sa Uranom. Pred sami kraj izlaska Marsa iz ovog znaka, napraviće i dobar aspekt sa Plutonom, i to 25 i 26.8. Definisanje poslova na duže staze, završavanje nekih dugoročnih poslova, obnavljanje komunikacije sa nekim, obnavljanje svoje energije i kontakt sa zemljom i prirodom, ovih dana može da podigne vibraciju svim onim kojima ova muška, borbena planeta dominira ali osete da im opada tokom ovog perioda.

Mars u Devici je dobar za fokusiranje pažnje i energije u jednu stvar. Jednu ideju. Projekat. Devica je znak koji voli da je sve definisano, jasno, sažeto, jednostavno. Voli urednost,  konkretnost, poštuje vaše i svoje vreme. Ima svoju rutinu i navike. Pa eto saveta, pokušajte i vi da tokom ovog perioda zavolite ono što Devica traži od nas, svaki put kada se aktivira njen znak na nebu. Budite jednostavni i konkretni. Okrenite se poslu i budite precizni u definisanju narednih koraka. A u emotivnom smislu ne dozvolite da krenete u analizu drugih, jer misli i mozak treba da se bavi poslom a srce emocijama.

RAK ( 21.6 -23.7.2024 )

Rak, četvrti znak zodijaka, vodeni, emotivni, ženski znak, pripada kardinalnim znacima, jer sa ulaskom Sunca u ovaj znak kreće novo godišnje doba. Kreće leto. Ove godine 21. juna u 16.57 po našem vremenu, ulazimo u najduži dan. Ovaj dan je vrlo važan, najvažniji rekli bi, u svim starim civilizacijama, po gradnji njihovih sakralnih građevina, po zapisima, praćenju zvezda i konstelacija na nebu. Za njih je ovo bio poseban dan, kada Sunce, sin boga, onaj koji život daje, najduže svojom svetlošću greje nas, zemljane  i daruje nam svoju energiju koja nas hrani.

U astrologiji, R Continue reading “RAK ( 21.6 -23.7.2024 )”

VENERA U LAVU ( 05.6 – 09.10.2023 )

VENERA U LAVU ( 05.6 – 09.10 )

 

Vrelo leto je pred nama. Strastveno leto, tačnije, jer zvezde nam garantuju da će tokom letnih meseci biti vatrenih izliva ljubavi, strasti, emocija i ljubavnog zanosa, zaljubljivanja, telesnih uživanja i svega onog što nam daju spoj Venere i Marsa u znaku Lava !

Lepotica Venera ulazi, dan posle punog Meseca, 5. juna, u znak Lava. Ako smo mislili da će opadanje Meseca da nas ohladi i usmeri na posao, varamo se, jer   Venera ulazi u znak Lava i od tada  se opasno približava Marsu, koji je takođe Continue reading “VENERA U LAVU ( 05.6 – 09.10.2023 )”

PUN MESEC – 04.6.2023

04.6.2023 Pun Mesec u Strelcu

Leto je pred vratima, a juni je mesec koji miriše na dugo toplo leto, koje je  pred nama. Rođendani Blizanaca uveliko se slave. Sunce u Blizancima, a često i Merkur i Venera, koji se ne odvajaju puno od Sunca, tokom juna, donose veselu, mladalačku atmosferu u našu svakodnevnost. Blizanci pripadaju vazdušnoj grupi znakova, a ovo je i prvi intelektualni znak u zodijaku. Fokus je na učenju, druženju, intelektualnim spoznajama, koje su ipak ograničene na školsko Continue reading “PUN MESEC – 04.6.2023”

SUNCE U BLIZANCIMA ( 21.5 – 21.6 )

Sunce u Blizancima  ( 21.5 – 21.6.2023 )

 

Stigli su dani kada dominiraju Blizanci. Sunce ulazi u ovaj vazdušni, intelektualni, dvojni znak ove godine 21.5 i biće u njemu do 21.6, kada ulazi u znak Raka.

Sve je sa pripadnicima ovog znaka interesantno. Pa i nebeska postavka planeta ove godine u trenutku kada kreću njihovi rođendani!  Dan pre ulaska Sunca u Blizance, Mars ulazi u znak Lava. Nekoliko dana pre toga, Jupiter je promenio znak i još uvek je na nultom stepenu Bika. Ako dodamo i da je na nultom stepenu i Pluton, koji je ušao sredinom marta u Vodoliju, jasno nam je da ćemo imati čak četiri planete na nultim stepenima. Opozicija koja dominira između dve vrlo opasne planete, Marsa i Plutona, svakako će osetiti najviše oni koji je imaju u natalnim kartama. Ovaj aspekt uopšte nije lagan, jer su dve Continue reading “SUNCE U BLIZANCIMA ( 21.5 – 21.6 )”