Hiron mesto boli i isceljenja

Hiron mesto boli i isceljenja

Astrologija je vrlo specifična disciplina  i zahteva široko i stručno znanje ne samo u  egzaktnom izračunavanju pozicija planeta i poznavanju astronomije, matematike i fizike, nego astrolog mora biti  biti otvoren za  tumačenje mnogo kreativnijeg i maštovitijeg dela astrologije – mitologiju. Astrolog mora biti upoznat sa onim što možemo slobodno nazvati nasledstvo od predaka –sa pričama koje su ostale zapisane na nebu kroz sazvežđa i zvezde, mitološke priče, mitove i legende koje se zapravo  pronalaze u svim civilizacijama i njihovim baštinama, i sigurno možemo reći kao preteča budućih religioznih priča i njihovih glavnih likova. Ono što je interesantno je da se gotovo isti mitovi i priče junaka pojavljaju u potpuno različitim kulturama i kolektivnom sećanju. Naše nebo koje gledamo iznad nas i dalje je protkano pričama koje mi, iako u modernom dobu, povezujemo  sa  antičkim grčkim ali i rimskim mitovima i njihovim junacima.

Pratite me na mom kanalu

Svaki mit ili mitološka priča nosi u sebi jednu ili više poruka koje su nam  na dubljem nivou bliske i koje su, čini se, pisane baš za nas. Primarni mit o bolu i prevazilaženju bola kroz isceljenje ispričan je kroz  grčku mitološku priču o Hironu, inteligentnom kentauru koji je poznat kao prvi isceljitelj.  Kroz astrološku poziciju ovog planetoida u natalnim kartama, kao i kroz njegove odnose sa drugim planetama možemo da definišemo i svoj lični bol tj. povredu koju treba da prevaziđemo i eventualno iscelimo u ovom životu.  Ovu priču nosimo svi u sebi u manjem ili većem obimu te svako od nas ima zadatak da isceli određenu osetljivu tačku ili pak odnos u sebi.

Hiron, mladi kentaur, polu -čovek, polu-konj  biva pogođen otrovnom strelom ( slučajno, od najboljeg prijatelja). Njegova rana ne može da zaraste ali on ne može ni da umre, jer ima božanske krvi u sebi.  Kentauri su mitska bića koja nisu baš zračila inteligencijom i više su poznata po svom agresivnom i animalnom ponašanju ( ne mogu da obuzdaju svoje nagone). Hiron je vrlo inteligentan, za prijatelje ima poznate grčke junake ( Herkul mu je najbolji drug) , a poznat je po tome što je izučavao umetnost i medicinu ( imao je poznate učenike – Ahila, Kastora i Poluksa itd).  Kontrast koji ovaj junak nosi u sebi – iako je iz plemena kentaura on je ljubazan, učen i priznat, pojačan je činjenicom da je polu bog polu čovek. Ovaj mit može da krije u sebi i osnovnu priču našeg dolaska na svet – mi jesmo spoj majke i oca, dva polariteta, ali na dubljem nivou mi nosimo jednu dualnost u sebi – imamo animalne nagone ali i božansku prirodu  – svest, koja u nama budi potrebe koje ne možemo povezati sa animalnim – kreativnost, maštu, stvaranje.

Hiron, suočen sa svojom ranom – boli koja ne može da se zaleči, on traga kroz svet za lekom ali ujedno i pomaže drugima i deli sa drugima svoja iskustva u lečenju  ( poznat je po tome da svoje učenike uči kako da pronađu svoje najveće potencijale i otkriju svoje mogućnosti) , do trenutka kad sreće okovanog Prometeja ( mit o okovanom Prometeju nosi poruku o oslobođenju ) kojeg je Zevs kaznio jer je hteo uzeti vatru od Bogova i dati narodu, te gaje vrhovni bog kaznio da mu, okovanog za stenu, orao kljuca jetru. Uvidevši u ovom hrabrom činu istinsku potrebu za oslobođenjem naroda i napretkom čovečanstva, Hiron traži da se Prometej oslobodi u zamenu za njegovo oslobođenje od muka – da mu se oduzme besmrtnost zbog koje nije mogao da umre  i da se reši bola. Zevs prihvata trampu – Prometej biva oslobođen  ( iako je morao sa sobom i dalje nositi stenu za koju je bio okovan ) a Hiron umire, a zatim u znak svoje žrtve biva stavljen na nebo tj. u sazveđe Kentaura.

Ovaj dubokoumni mit sigurno da sadrži slojevite poruke i ono što nama treba, u traženju rešenja za isceljenje sopstvenih rana i poruku o nama samima – mi jesmo puni kontrasta, dualnosti i satkani smo od blata i zvezda… Hirona je spasilo to što se odrekao svoje besmrtnosti za drugog, a u grubom prevodu možemo reći da je Hiron prihvatio svoju smrtnost i tako postao besmrtan ( stavljen na nebo ).

Sve oko ovog planetoida, njegovog astronomskog kretanja, mitološkog i astrološkog tumačenja je interesantno. A ono što je sigurno je da su njegovi ciklusi u vremenu provereni u našoj bliskoj prošlosti  i da smo kolektivno pod njegovim jakim uplivom. Hironovo kretanje ( on se kreće između Saturna i Urana) je ekliptično, te njegov povratak može da se desi od 46 do 51. godine. U ovoj životnoj dobi, kad Hiron na nebu dođe na isto mesto gde je i naš natalni Hiron, uglavnom svi postanemo svesni naše sopstvene rane koju  baš tada možemo i da iscelimo. Ili postajemo iscelitelji ili postajemo pacijent. Ako uđemo dalje u razmatranja Hironovog kretanja na nebu, vidimo da se kreće između dve planete koje zapravo predstavljaju granicu vidljivog i nevidljivog ( Saturn je planeta koja je poslednja u našem sistemu koja se može videti na nebu golim okom, dok je Uran  prva transcedentalna planeta, tj. ona  koja je prva u nizu koja ne može da se vidi golim okom). Hiron u svom kretanju ide čas bliže jednoj čas drugoj planeti pa je tako stalno u kontaktu sa dva antipoda – Saturna koji se astrološki vezuje za ograničenja i karmu i Urana koji se odnosi na oslobođenje, anarhiju i sve potpuno drugačije sisteme na koje smo navikli dok se Hiron nije otkrio ( otkriven je 1.5.1977. pa je i to trenutak kad u našem kolektivnom dolazi do velikih promena- pre svega otvorenijih odnosa, seksualne revolucije, veće želje za mirom ( hipi generacija) i onoga što kao karmu nosi cela generacija koja je rođena 70- tih, oslobođenjem od bračnih i drugih krutih nametnutih zakona i društveno moralnih stega ( Saturn i Uran mitološki su otac i sin koji su bili u konfliktu , te je sin svrgao oca sa prestola, što opet govori o dubljem nerazumevanju dve generacije, različitosti predaka koje nosimo u sebi, sputanošću i ograničenjem tela i težinom ovozemaljskog života i zadataka koji su nam nametnuti sa unutrašnjim znanjem da smo i bezvremeni i da smo jednim delom i besmrtni).

Isceljenje uvek ide preko odnosa. Pre svega odnosa sa samim sobom. Isceljenje znači razumevanje svojih sopstvenih potreba, koje moraju da se oslobode krutih i nametnutih stavova i želja, kako porodice tako i društva, ali kako ne možemo živeti van društva i svoje porodice, potrebno je da u sebi napravimo balans onoga što mi želimo i ono što je naše istinsko ja sa onim oko nas. Mi jesmo besmrtni, naša duša je besmrtna, ali sad, u ovom trenutku na planeti Zemlji, mi moramo delati sa drugim ljudima i prihvatiti našu smrtnost, na telesnom nivou, kao i prihvatiti obaveze društva i sistema u kojem rastemo i razvijamo se.Hiron u našim natalnim kartama označava mesto odakle vučemo našu bol. Njegovi aspekti sa drugim planetama u natalnoj karti govore o ljudima i situacijama sa kojima i u kojima ćemo biti u toku života da bi osvestili svoju ranu i da bi je iscelili. Pored ovoga, potrebno je analizirati i odnos Saturna i Urana u karti kao i odnos sa Hironom ove dve planete.

Hiron nam daje lekciju o ovozemaljskom životu. On je spona između dve planete koje su u opoziciji. Između oca i dede, oca i nas, on je most između dve generacije. Hiron nam takodje daje kao lekciju da se okrenemo sadašnjem trenutku, prirodi, isceljenju kroz prirodu i kontaktu sa zemljom, i možemo slobodno reći da nas uči uzemljenju, uči nas da sada i ovde budemo prisutni, u pomaganju sebi i drugima, jer Hiron je u mitu sve vreme svog bivstvovanja tražio lek i u isto vreme delio svoja iskustva neumorno sa drugima, učio druge, lečio druge kroz sebe. On je u mitu isceljitelj koji takođe leči prirodnim lekovima, travama, energijom, mudrošću ( pravi meleme za svoju ranu), pa njegova postavka u natalnoj karti može ukazivati, ako je  na dobrommestu i sa planetama koje se odnose na lečenje i povezanost sa  svim holističkim metodama lečenja i isceljivanja, te osoba vlasnik ovakve pozicije u svojoj karti može da leči druge upravo kroz kontakt sa prirodom i plodovima planete Zemlje ( od njegovog otkrivanja 1977 godine naglo i drastično se u svetu i u kolektivnoj svesti pokrenuli alternativni vidovi lečenja, te se svi stari i prirodni lekovi vraćaju od tada sve više u upotrebu).

Isceljenje je lečenje sebe samog. Isceliti se znači spojiti svoje delove u celinu, dualnost u jedinstvo, bol u snagu. Isceljenje je shvatanje i prihvatanje samog sebe, u ovom dahu, trenutku vremena i prostora u kome smo rođeni. Isceljenje je pomirenje nas samih sa svojom smrtnošću i prolaznošću, a u mitu o Hironu imamo i savet i njegovo rešenje – pomaganje drugima na putu do besmrtnosti. Svaki isceljitelj je morao proći u svom ličnom razvoju suočavanje sa svojom osetljivom tačkom, Ahilovom petom ili životnom borbom. Isceljitelj je svoj životni izazov i razrešio, i sad pomaže drugima, ali i kroz druge je sigurno došao do razrešenja svog. Hiron je mitski junak koji  je najčistiji primer ljudskosti i humanističkog stava – ja jesam ranjen ali svoju ranu i bol delim sa drugima, pomažem im da i oni prepoznaju svoje rane i da ih prebolimo, zajedno – jer odvojenost ne postoji. Naša duša nikad ne odlazi nigde, uvek smo sa njom, naši preci nikad ne odlaze, uvek su u nama, pa i ljudi oko nas koje srećemo na putu ozdravljenja su samo delovi nas i naših učenja, te razmena znanja i emocija među ljudima je ono što nas leči.

Koja je naša osetljiva tačka ili tačka bola. Koja je naša lekcija iz koje razvijemo naše isceljenje i osnaženje? Postavka Hirona u natalnoj karti opisuje pre svega način na koji dobijamo tu lekciju – da li je u pitanju izazovan odnos sa nekim iz porodice ( ako to jeste onda sigurno moramo posmatrati i kako su postavljeni Saturn i Uran), u partnerskim odnosima, emocionalnoj boli ili  kroz odnos sa našom decom. Da li je u pitanju zdravstveni problem ili odnos sa samim sobom i našim telom.Ili je pak naša bol povezana sa društvenim okolnostima, poslom, gubicima…Postavka Hirona u natalnoj karti prema drugim planetama može nam otkriti koje će osobe biti uključene u učenje lekcije. Ono što je najvažnije je da saznamo da li nas ostale planete  podržavaju u tome da postanemo svoji isceljitelji. Da li imamo snage da se izborimo sa našom osetljivošću i postanemo isceljeni, da postanemo pravi Hironi koji su potrebni takvi društvu i drugima – proverite kroz postavku vašeg ličnog Hirona u natalnoj karti.

Stoga ukoliko Vas interesuje kako je u natanoj karti postavljen vaš hiron koje su vaše lekcije i mogućnosti isceljenja obratite mi se.

Pozovite me na +381 61 283 1291

Astrolog Nataša Panić