Mesec i njegov uticaj na medicinu

Psihologija naših predaka projektovana u nebo sadrži se u astrologiji, pisao je Jung. Naši preci su gledali u nebo, precizno izračunavali cikluse od kojih im je zavisio život. Egipatski astrolozi su znali izračunati i utvrditi kretanje Jupitera i Saturna i svih važnih planeta koje su pratili za opšte dobro i bili vrlo precizni i tačni u prognozama. Današnja astrologija počiva  na tumačenju ciklusa  koji se koriste kao jedinice individualnog ali i kolektivnog  razvoja.

Pratite me na mom kanalu

Dvije najvažnije planete od kojih direktno zavisi nas  život su Sunce i Mjesec – Vatra i Voda koje u ravnoteži podržavaju sav  život na našoj čudesnoj planeti. Sunce je vezano za muški princip, svijest, oca i volju. Mjesec za ženski princip, podsvijest, majku.  Ipak, nama najbliže  nebesko tijelo, Mjesec, direktno utice na nase ponasanje, podsvijest i stanje u organizmu, jer  vlada vodom u organizmu, krvlju, zlijezdama, unutrasnjim funkcijama. Bez vode ne bi bilo zivota.  Mjesecev ciklus veoma utice na zene i njihovo tjelesno i psihicko bice. Direktno je vezan za ženske cikluse, menstruaciju, trudnoću, porođaj.  Mjesec se najbrže kreće od svih planeta koje pratimo u astrološkom smislu pa za 28 dana obiđe cijeli zodijak. Položaj Mjeseca na nebu koji se mijenja a koje zovemo Mjeseceve Mijene/faze utiče na  naše raspoloženje, pa često ga krive za loše spavanje, intenzinve snove, teške misli ili pak otečenost, nervozu, napetost kad je pun, a kad je mlad da nema dovoljno empatije i saosjećanja među ljudima. U kineskoj alternativnoj medicini u osnovnoj  podijeli i prilazu iscjeljivanju  se nalaze  JIn/Jang principi, gdje su osobine Mjeseca predstvaljene JIn principom, a u Ayurvedi – indijskom disciplinom lijecenja – Kaphom – koja predstvalja jedan od tri osnovna metabolicka načela. Ovi drevni principi nose ista obiljezja  a koja u astrologiji vežemo za osobine Mjeseca – širenje, rastapanje, vlažnost, hladnoću, mekoću, statičnost, težinu i sklad tijela, pasivnost.

Pozicija natalnog Mjeseca će  pokazati kakav jeste čovjek – opisuje njegovu dušu, podsvijest, emocije, jer Mjesec je vidljiv zbog refleksije Sunčeve svjetlosti a kad je natalna  pozicija izražena ( kad je vladar horoskopa ili nalazi se u uglovnim kućama) osoba će poprimiti fizičke osobine primarnih osobina Mjeseca ili pak znaka u kome se nalazi.

Pozicija Mjeseca u natalnoj karti  je jedna od najvažnijih stavki u tumačenju karmičke astrologije, on nam daje sliku prosloživotnih iskustava, jer sve je u duši ostalo zapisano; sav eterični svijet se nalazi između Mjeseca i Zemlje pa, znak, kuća i Mjesečeva faza  i planete koje su najbliže  Mjesecu u natalnoj karti koristiće se i za određivanje  Atmakarake u Jotyishu – posljednje želje duše  prošlog života, kao i zadatak ovog života.

U svim tumačenjima vezano za zdravlje, Mjesec i njegov položaj, kao i trenutni položaj  u predikcijama je vrlo važan. Mjesec opisuje naš eterični nivo postojanja, kao i u našoj auri – pa se u eteričnom dijelu i osjeća bol, a ne u samom tijelu. Svi zdravsteni problemi nastaju iz emocionalnog dijela, koji je usko povezan sa tijelom, pa će klijenti sa izraženim vodenim znacima ili pak sa Mjesecom u vodenim znacima u natalnoj karti, prije svega osjetiti promjenu u tijelu koja nadolazi putem snova, osjecaja, intuicije i zbog toga potraziti pomoć. Odnos ili interakcija eteričnog i tjelesnog je vrlo važna upravo zbog preventivnog dijela pomoći, dok bolest još nije krenula u fizički nivo tj. dok se bolest nije pojavila u tjelesnom nivou. Odnos  vodenih kuća u natalnoj karti će  astrologu dati sliku koliko klijent može da sarađuje sa svojim podsvijesnim i koliko je u stanju da osluškuje svoje tijelo putem tananih vibracija eteričnog.

Planiranje trudnoće, plodnost ili pak porođaj su direktno vezani za položaj Mjeseca i njegovo kretanje. Ukoliko je trudnoća rizična ili pak postoje strahovi ili bilo kakve smetnje u vezi perioda trudnoće, astrolog može pomoći i dati podrčku i savjete da se sve završi kako treba.

Za početak dijete su  od velike važnosti vladari  mjesečevih planetarnih sati i odabir  dana samog početka dijete.  Za čisćenje organizma i detoksikaciju za koju se koriste i tehnike posta i čisćenja vodom važne su Mjesečeve faze i opet odabir vremena početka, kao i kakvo je  čišćenje u datom trenutku najefikasnije.

Poznat je u narodu i među agronomima Mjesečev kalendar za sijanje i sadnju žitarica, voća i povrća, kao i kad bi trebalo, na osnovu  Mjesečevih faza i postavke u natalnoj karti i  na nebu  ići na operacije.   Po položaju Mjeseca i njegovog  tranzita može se odrediti kad je krvarenje jače a kad slabije, kad ne bi trebalo ići zubaru tj. kad smo osjetljiviji na bol, kad je operacija uspješnija, brži oporavak itd.