MARS RETROGRADAN ( 10.9 – 15.11.2020) Vreme podmuklih akcija

MARS RETROGRADAN – ( 10.9 do 15.11.2020)

 

Mars! Planeta koju bi trebalo opsivati iz raznih uglova, da bi se uopšte mogla dobiti bliža slika njegovog uticaja i  energije i  važnosti pri analizi celokupne natalne karte, jer  iako analizaranje  kreće od pozicije bližih planeta ( Sunce, Mesec, Venera)  kao i važnih tačaka horoskopa ( podznak),  pozicija Marsa i  njegovi odnosi sa drugim planetama umnogome utiču na naše ponašanje, sudbinu i  naš život.

Mars vlada znakom Ovna, prvom kućom zodijaka, iz koje kreće onaj moto  i životni stav – JA jesam, pa često pogrešno povezujemo ovu kuću sa egom i svešću, a ustvari ona opisuje prvi udah i trenutak našeg rođenja, bivstovanja i osećaja da imamo telo,  da smo svesni svog fizičkog postojanja.  On upravlja  našim instiktima, nagonima, opstankom i razmnožavanjem kao vrste, te urođenom borbom za preživljavanjem  i zapravo smo, zahvaljujući ovoj energiji  živi, jer vitalna, živototvorna energija koja kruži kroz naše telo je povezana sa onim što zovemo iskrom ili vatrom života i sa prvim vatrenim znakom – znakom Ovna.

 

Mars vlada našom prvom čakrom – ja preživljavam, ja se branim i držim sve  granice sigurnim, pa i granice našeg tela. On nas brani od svih virusa, bakterija i ostalih negativnih uticaja koji mogu da ugroze naše telo. To znači da Mars vlada našim belim krvnim zrncima koji su zaduženi za  imunitet. Mars budi u nama sve alarme, na nesvesnom nivou, kad treba da branimo telo kad smo ugroženi, kad treba da reagujemo, bežimo kad smo u opasnosti. On vlada svim granicama pa i bola i trpljenja itd!) . Mars vlada mišićima, zahvaljujući kojima  se krećemo, trčimo i na fizičkom nivou postojimo. Mars je potpuno nesvesna planeta, a to znači da vlada svim delovima koji su povezani sa nesvesnim delom našeg bića – telom, nagonima i procesima u telu koje nevoljno radimo.

Često se u natalnim kartama Mars nalazi u istoj poziciji kao i kod jednog od roditelja. Nasledan je, rekli bi. Očito da generacije naših predaka formiraju  naš unutrašnji karakter ka egzistencijalnom stavu u životu  – bori se ili beži. Gorštak, vojnik,  vuk samotnjak, ne razume odnose, uvek spreman na borbu, po vrhovima planina motreći na svakog neprijatelja, poručuje nam da je život borba, da je nemoguće biti u miru sa drugima i sa samim sobom, da mora postojati konkurencija, takmičenje, da neko uvek ima nešto protiv nas i da smo uvek pripravni za borbu –  za domovinu, dom, porodicu, posao, zdravlje, neki cilj. Sve u zavisnosti gde se nađe u karti, on nam uvek daje uvid u pretke, njihove borbe, način života i na životne situacije iz kojih se stvorio i naš Mars, jer ono što nas tera da idemo napred i borimo jeste život koji su nam oni podarili ali u njemu su sažeti svi prethodni koraci naših predaka, te će se lako prepoznati hrabrost, snaga i izdržljivost  svih iza nas u poziciji  našeg natalnog Marsa. Znak u kome se nalazi Mars kao i kuća u kojoj pada u natalnoj karti, ukazivaće u kojem domenu života  ćemo imati najviše borbe i izazova, gde će životna energija biti najfokusiranija jer odatle će biti najviše izazova. Mars će pokazati i na koji način ulazimo u borbu, zapravo koliko snage i volje imamo da se borimo,  koja god nas zadesi u životu.

Mars u natalnoj karti će ukazati na koji način  reagujemo  u opasnim situacijama.  Da li je ovaj vojnik unutar nas  hrabar, kreće u akciju iz stopa, da li se premišlja, strateg, da li je plašljiv,  sakriva se, podmuklo napada ili voli da muči..sve to može da se vidi kroz njegovu poziciju, a to za astrologa može da bude i ulaz za nesvesni deo iz kojeg može da se pročita  u kom pravcu  energija ove planete  osobu tera  na akciju i pokret ( da li je osoba kriminalac, sklon nasilju, mržnji, osveti).  A reč karma upravo to znači na sanskritu – akcija.  Ako je Mars u lošoj poziciji za sebe u natalnoj karti, osoba će praviti korake i akcije koje vrlo lako prave karmu, te loša pozicija ukazuje i  da  osoba  nema snage, životne vitalnosti (nema dobar imunitet) ,  nema pravi smer i cilj kojem se predaje ( Mars je onaj koji uvek ide napred). Mars će uticati i na karakter osobe – da li je osoba agresivna, svađalački nastrojena, da li napada iza leđa, da li je osvetnik ili pak borac  za ljudska prava, buntovnik i uvek spreman da stane na stranu neomoćnih i slabijih.

Natalna kuća u kojoj se nalazi Mars će biti opterećena raznim dešavanjima i borbama  ( ako se Mars nalazi u četvrtoj kući u natalu npr. neprestana borba oko doma i porodice, stana ili nasledstva može da očekuje osobu sa ovakvom postavkom, ali i svađe u porodičnom domu, stalne selidbe, rat, izbeglištvo i nemiri u duši, osoba ne može da se smiri,  konflikti sa jednim roditeljem itd).

Mars je trenutno u znaku Ovna. Vrlo jak i potentan Mars. On ide napred i bori se. Hrabar je. Ali šta se dešava kad krene retrogradno. To je pitanje i zapravo ceo tekst ide u pravcu tumačenja njegovog hoda unazad, koji kreće od 10.9 i trajaće do 15.11. I čeka nas da se suočimo sa ovom energijom i dešavanjima koje simbolika ovog retrogradnog Marsa nosi.

Zamislite našeg vojnika sa punom ratnom opremom koji juriša napred u vihoru rata, bitke. Sužene svesti, jer on ne razmišlja , nema  vremena da ima bilo kakve emocije, premišljanja i sumnje. Njegova sva energija i misli su usmerene samo na jedno, da sve od sebe da, da umre ako treba za ono za šta se bori. Svaki mišić mu je napet, u naletu adrenalina, u najjačoj snazi ikad. Odjednom je dobio naredbu da stane i da se vrati, da se povuče. I  naredba je da se vrati kući. Upravo takva  energija i na globalnom planu može da se oseti od onog dana kad Mars krene retrogradno .  Ono što je sada bitno da se objasni  gde taj vojnik može da ide i šta mu je sad raditi. A to znači šta se nama na individualnom ali i na globalnom planu može dešavati, kakvi događaji ovakvom promenom mogu biti izazvani.

 

Ogromna fokusirana energija koju je je vojnik  u trenutku juriša u bitku osetio je zakočena. Potisnuti bes, zakočenost u pokretu i iskaljivanju ove razaračke energije mora negde da se ispolji. Vojnik može svoj bes da utopi u alkoholu, da se uguši u sopstvenoj borbi između nejasnoće i dezorijentisanosti koja ga je zadesila nenadanim odlaskom sa ratnog polja ali na globalnom planu ogromna količina ove zaustavljene energije može da izazove mnogo jače talase u društvu koji ne mogu da se sputaju. Jer ratovi služe da bi se organizovala i usmerila upravo ta energija u jednom pravcu, ali kad nema rata, svi vojnici sakriveni po pabovima, bore svoje bitke unutar tih zatvorenih podruma, kuju revoluciju, pozivaju na revolt, jer bes mora nekako da se iskali…pa u jednom trenutku, kad se desi da ova planeta na nebu dođe u napet odnos sa drugim teškim energijama tj. planetama može da se desi i da bure baruta eksplodira.

Svi atentati, napadi iza leđa, tajni i skriveni, ilegalni poslovi, kriminalci, silovatelji, svi koji pod uticajem nesnosnog besa učine zločin in strasti, jer mržnja i strast je isto, lako mogu osetiti svoje vreme koje ih poziva da učine nešto. Svi  tajni napadi, unutrašnji konflikti, na ličnom planu bolesti koje su nastale iz psihosomatskog ( autoimune bolesti) disbalansa, sad mogu da se poajačaju, vrate i da se borba usmeri na sopstveno telo.  Naravno da su znakovi kojim vlada Mars direktno pod uticajem retrogradnog hoda njihovog vladara. To su Ovnovi i Škorpioni, ali i oni koji su nasuprot njih – Vage i Bikovi. U natalnim kartama kuća u kojoj je Mars kao i vladar znaka u kojem je naš lični Mars, u našem životu će aktivirati dešavanja, vraćanja na staro, kočenja, probleme, emocije koje su nerazrešene…Ovde mora da se podvuče da je agresija NATO  1999 godine krenula za vreme retrogradnog Marsa i upravo se završila kad je on krenuo direktno. Ovakve akcije i napadi mogu da se aktiviraju u svetu, tokom ovog retrogradnog Marsa.

Sve je energija. Pa i energija 2020 godine, koja se fokusirala u znaku Jarca, kojim vlada planeta Saturn – zadužena za karmu i dugove.  To je vrlo jasna astrološka simbolika koja kaže – lekcije se ponavljaju. Na svetskom nivou očigledno je da smo došli u trenutak civilizacije kad mora nešto da se promeni. Ali očito da smo svi već jednom bili u sličnoj situaciji kao ljudi  i  ljudska civilizacija, a da nam je ovo lekcija koju ponavljamo i zato smo u ovoj godini zaustavljeni, blokirani, silom sputani jer ne možemo dalje na isti način.  Koliko smo naučili, da li ćemo istu grešku ponoviti, ne zna se, jer to zavisi od kolektivnog i ličnog razvoja svesti,  ali za ponovne greške ima u narednom periodu velikih mogućnosti i perioda kad Mars bude u svom retrogradnom hodu pravio napete odnose upravo sa Saturnom i to od 27.9 do 2.10 kad će biti u egzaktnom aspektu, a zatim  od 8.10 do 12.10 kad Mars bude pravio napet aspekt sa Plutonom. Istorija i ne mora da se ponavlja. Ogromna rušilačka energija, koja je blokirana, može da se usmeri i u drugom pravcu, u rušenju destruktivnih principa koje smo kao civilizacija stvorila, te krajem godine, kad Jupiter i Saturn promene znak u Vodoliju, Univerzum nam poručuje da može i čovečiji razvoj da ide u drugom, humanističkom pravcu, sve zavisi od samo jednog – od svakog od nas pojedinačno – od čoveka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *